Grilovací rošt snadno vyčistí rozkrojená cibule

Teplo je tady a s ním i očekávaná grilovací sezóna. Právě tento druh přípravy pokrmů je v našich krajinách velmi oblíbený. Ale to, aby byly maso, sýr či zelenina správně připraveny, stále vyžaduje splnění několika pravidel. Jedním z nich je i čistý gril. Ačkoli je to činnost, která se netýká přímo připravovaných pokrmů, čistota roštu a přístroje celkově má velký vliv na finální výsledek. Jak čištěním nestrávit celý den, ale zároveň ho provést důkladně? To se dozvíte v dnešním článku.

Doporučený článek:  Před uvařením je důležité rýži dostatečně propláchnout

Proč je důležité gril důkladně čistit a jak na to

Čistý gril je podstatný nejen pro výsledné jídlo, ale i pro naše zdraví. Přípravou steaků, klobás či zeleniny se totiž zejména na roštu hromadí zbytky jídla. Ty se vlivem ohně dále zapékají, až kolem jednotlivých mřížek vytvoří celistvou vrstvu těžko odstranitelných nečistot. Pokud ji neodstraníte, můžou se tyto nečistoty při dalším grilování dostat do pokrmů. Přičemž je také známo, že přepálené jídlo může zvyšovat riziko karcinogenních onemocnění.

Doporučený článek:  Živý plot zajistí na zahradě soukromí i stinný kout. Právě na podzim potřebuje největší péči

Pro ošetření mřížky i celého grilu samozřejmě existuje řada profesionálních prostředků s obsahem všemožných chemikálií. Ty jsou ale poměrně cenově nedostupné a jejich kupování je vlastně vcelku zbytečné. Místo toho použijte obyčejnou cibuli.

Zdroj obrázku: Freepik

Čištění grilu pomocí běžné kuchyňské suroviny

Pokud doma máte obyčejnou cibuli, máte při údržbě grilu vyhráno. Stačí ji rozkrojit napůl. Plochou stranou pak mřížku přejíždějte. Po chvíli uvidíte, že špína jde dolů vlastně sama. Pokud chcete mít jistotu, že tato metoda zafunguje, můžete chvíli před čištěním na rošt aplikovat ocet či šťávu z citronu. Také je dobré půlku cibule napíchnout na vidličku, abyste předešli popáleninám.

Doporučený článek:  Tři zdravé snídaně pro každý den: inspiraci najdeme po celém světě

Cibule tímto způsobem účinkuje, jelikož obsahuje kyselinu sírovou a mnoho dalších mírně agresivních, ale přírodních a neškodlivých látek. Také za sebou nenechá nepřirozený umělý zápach a není potřeba po jejím použití gril vypalovat.

Zdroj: https://www.wellandgood.com/how-to-clean-grill-with-onion/
.

Doporučené články