Brambory z hrnce už nepřetečou: stačí vyzkoušet osvědčené triky

Bez vařící vody se bohužel při přípravě vařených brambor neobejdeme, a tak se může snadno stát, že voda při vaření brambor přeteče, udělá nepořádek na sporáku, a dokonce může způsobit popáleniny. Naštěstí existuje několik jednoduchých kroků, jak tomu zabránit.

Základní pravidla vaření brambor

Prvním a nejzřejmějším řešením je použít větší hrnec. Když vaříte brambory v malém hrnci, hladina vody může snadno vystoupit nad okraj hrnce a přetéct. Použití většího hrnce umožní vařit brambory v dostatečném množství vody, aniž byste se museli obávat, že hladina vody stoupne příliš vysoko. Dalším řešením je přidat do hrnce méně vody. Pokud totiž do hrnce přidáte příliš mnoho vody, snadno přeteče, zvláště když se brambory začnou vařit. Obecným pravidlem je, že byste měli přidat tolik vody, aby její hladina byla zhruba centimetr nebo dva nad bramborami. Pokud vaříte velkou várku brambor, možná vám nezbude nic jiného než je vařit po dávkách. Tím zajistíte, že v hrnci bude dostatek místa na to, aby se voda mohla vařit bez přelití. Případně můžete použít více hrnců k vaření brambor současně.

Doporučený článek:  Správné skladování udrží vejce déle čerstvá
Zdroj obrázku: Freepik

Tipy a triky

  • Použijte dřevěnou vařečku: Pokud vařečku položíte na horní část hrnce, pomůže předejít vytečení vody z hrnce. Vařečka totiž naruší povrchové napětí vody, což způsobí, že bubliny prasknou dříve, než dosáhnou vrcholu.
  • Přidejte sůl až po varu vody: Přidáním soli do vody můžete brambory ochutit, ale také můžete způsobit rychlejší a intenzivnější vaření vody, čímž se zvyšuje riziko přelití. Abyste tomu zabránili, přidejte sůl až po varu a usazení vody.
  • Použijte kapku octa: Přidání kapky octa do vody pomůže zabránit přelití. Ocet totiž rozloží škrob v bramborách a voda tak bude méně pěnit, čímž se sníží riziko přelití.
  • Přidejte olej: Olej a voda se nemísí, takže přidání oleje do vroucí vody vytvoří vrstvu na povrchu vody, která pomáhá zabránit přelití. Olej tvoří bariéru, která zachycuje páru a bublinky, čímž jim brání uniknout z povrchu a způsobit přetečení hrnce.
Zdroj: https://www.dailymail.co.uk/femail/food/article-4356036/The-easy-kitchen-hack-stop-pans-boiling-over.html
.

Doporučené články