Banány jsou skvělou volbou i pro lidi, kteří chtějí zhubnout

Banány můžeme určitě zařadit mezi jedny z nejoblíbenějších druhů ovoce. Mají skvělou chuť, dají se snadno očistit, takže je můžete sníst kdykoli a kdekoli. Banán můžete zužitkovat celý, dokonce jeho slupka vám může posloužit v domácnosti. Stačí, když ji přidáte do odstáté vody a polijete s ní květiny.

Banány můžete jíst každý den

Banány obsahují vysoký podíl vlákniny, a ta je skvělá k zasycení a funkci střev. Podle výzkumů je prokázáno, že potraviny s vysokým obsahem vlákniny snižují riziko obezity až o 30 procent. Do svého jídelníčku byste tedy určitě měli zařadit i jiné potraviny s obsahem vlákniny. Například různé ovoce, zeleninu nebo ovesné vločky. Ty obsahují také spoustu cenných minerálů a vitamínů, které jsou prospěšné pro vaše tělo.

Doporučený článek:  Tortellini v kari omáčce s brokolicí potěší celou rodinu

I když má banán až 110 kalorií, což je ve srovnání s ostatními druhy ovoce o dost více, obsah cenných látek jistě převyšuje výhody nad nevýhodami. Kromě vlákniny banány obsahují spoustu draslíku, který zlepšuje krevní tlak a pevnost kostí. Dále obsahují vitamín B6, vitamín C, hořčík a mangan. Takže i přes vysoké kalorie můžete zařadit jeden banán denně do svého jídelníčku.

Důležitý je i výběr zralosti banánu

I když se vám to možná nezdá, banán obsahuje různé hladiny látek během svého zrání. Proto pokud si kontrolujete svoji hmotnost nebo hladinu cukru v krvi měli byste jíst méně zralé banány. Jsou to ty banány, které mají na sobě ještě trochu zelenkavý odstín a nemají na sobě žádné hnědé skvrny. Ty obsahují nižší glykemický index a odolnější škrob. Proto jsou vhodné k přímé konzumaci.

Doporučený článek:  Tofu není správné zatracovat. Se správnou marinádou si pokrm oblíbí i všichni milovníci masa

Banány, které jsou již v pokročilém stadiu zrání, jsou měkčí a mají na sobě hnědé skvrny. Ty už nevypadají moc vábně k přímé konzumaci, ale jsou vhodné například pro přípravu různých dezertů nebo sladkých pokrmů. Banány v tomto stadiu obsahují i ​​více cukru, takže budou i sladší. Je to také zdravější verze jak osladit své koláče bez použití cukru. Při pečení vám mohou banány nahradit také funkci vajíček. Díky nim bude těsto držet pěkně spolu. Takže pokud chcete péct nejen chutně, ale i zdravě banány jsou skvělou volbou.

Zdroj: https://www.insider.com/banana-weight-loss
.

Doporučené články