Fíky jsou úžasně sladké a velmi zdravé. Při dozrávání se jejich barva mění ze zelené na tmavě hnědou a před tisíci lety v neolitu se z nich vyrábělo víno, které se řadí k nejstarším na světě. Na jejich zdravotní přínosy jsme dávno zapomněli, ale fíky byste do svého jídelníčku měli začlenit. Vaše tělo se bude cítit mnohem lépe a poradí si s mnoha zdravotními neduhy.
Fíky jako vitamínová bomba
Fíky jsou plné vitamínů a minerálů. Patří mezi ně vitamíny skupiny B a C, karoten, draslík, vápník, hořčík, fosfor nebo kyselina jablečná, citronová a šťavelová. Čtvrtinu plodu tvoří glukóza a fruktóza. Díky tomu jsou plody nádherně sladké a pro lidi velmi lákavé. Myslet ale musíte na to, že obsahují hodně cukru a měli byste je konzumovat sice pravidelně, ale s mírou.
Proč pravidelně konzumovat fíky?
Mléko z nezralých fíkových plodů je velmi účinným antioxidantem a detoxikačním prostředkem. Použít ho můžete na léčbu kožních nemocí. Dokonce ho můžete použít i na odstranění bradavic. Fíky jsou skvělé také při překyselení organismu, pro obnovení hladiny draslíku nebo při zácpě. Stejně dobře si poradí s menstruačními bolestmi, nemocemi ledvin nebo bolestmi břicha.
Možná vás to nikdy nenapadlo, ale fíky vám také pomohou s léčbou obyčejného nachlazení. Odvar z fíků, čerstvé plody nebo fíkový kompot pomůžou neutralizovat toxiny v těle a rychleji se uzdravit. Navíc zmírní příznaky, jako je bolest v krku, rýma nebo suchý kašel. Pozitivní vliv budou mít také na astma, faryngitidu nebo jiné onemocnění dýchacích cest.
V jaké podobě je může jíst?
U nás snadno najdete fíky sušené nebo ve formě kompotu. Stejně tak ale můžete konzumovat čerstvé plody nebo nápoj připravený z fíků s jalovcem. Čerstvé i sušené fíky jsou skvělou svačinou, ale přidat je můžete také do dezertů nebo smoothie. U sušeného ovoce myslete na to, že obsahuje několikanásobně více kalorií než čerstvé, a proto byste si měli dát jen pár kousků.
Zdroj: https://www.bbcgoodfood.com/howto/guide/health-benefits-figs