Podzim je plný pokladů. Nachystejte si tinkturu z jeřabin, s trochou trpělivosti získá ohromnou sílu

Z procházky v lese nebo parku si většinou přineseme kapsy plné kaštanů nebo žaludů. Stejně tak si ale domů můžete přinést jeřabiny. Červené plody jsou přímo královnami podzimu a mají nespočet léčivých vlastností. Syrové ovoce konzumovat nesmíte, ale můžete si z plodů vyrobit džem, džus, čajový sirup nebo tinkturu. Právě na poslední položku se dnes podíváme.

Proč jsou jeřabiny zdravé?

Většina z nás jeřabiny nepozná, dokud se neobjeví typické oranžovočervené kuličky. Právě plody jeřábu jsou nejcennější částí tohoto stromu. Na podzim je velmi jednoduše najdete podél cest. Znalci doporučují plody sklízet až po prvních mrazech, s nízkou teplotou totiž ztratí část své hořkosti.

Doporučený článek:  Pohanková mouka nahradí pšeničnou ve všech směrech. Připravte dokonale nadýchané palačinky

Plody jeřábu jsou úžasným zdrojem vitamínu C, betakarotenu (mají ho více než mrkev), vitamínu B, E, K, draslíku, sodíku, hořčíku, vápníku, mědi, zinku, organických kyselin, flavonoidů, taninů a pektinů. Jak vidíte, obsahují obrovské množství vitamínů a minerálů, které můžete využít pro posílení svého zdraví. Podívejme se, jak to můžete udělat pomocí tinktury.

Zdroj obrázku: Freepik

Recept na jeřabinovou tinkturu

Na výrobu tinktury potřebujete 1 kg zralých jeřabin, 1 litr lihu, 1 litr vody, 1 kg cukru a šťávu z 1 citronu. Plody omyjte, usušte a roztřiďte. Potom je vložte na den do mrazáku. Po vytažení z mrazáku je zalijte horkou vodou nebo krátce blanšírujte ve vroucí vodě. Sušené ovoce vložte do sklenice, přidejte citronovou šťávu, cukr, polovinu vody a polovinu lihu.

Doporučený článek:  Ryby v září se hodí grilovat, péct i k přípravě hřejivé polévky

Zavřete víčkem a nechte sklenici stát ve tmě po dobu 3 týdnů. Jednou za čas ji protřepejte. Potom směs přeceďte a přidejte zbytek vody a lihu. Nechte stát další 3 týdny. Nakonec směs znovu přeceďte. Potom nechte stát směs další 3 týdny v chladu a ve tmě. V malém množství můžete tinkturu používat na posílení imunity. Užívá se také na žaludeční problémy, žlučník nebo jaterní choroby. Účinná je také při infekcích močových cest.

Zdroj: https://www.organicfacts.net/health-benefits/fruit/rowan-berries.html
.

Doporučené články