Dýně rozhodně není jen halloweenskou nebo podzimní ozdobou, je výtečnou zeleninou, která se používá při přípravě polévek, kaší, koláčů, ale také hranolků. Výtečně chutná latté s dýňovou příchutí nebo dýňová šťáva. V rámci zero waste životního stylu je možné upotřebit z dýně vše včetně slupky nebo semínek. To je případ dýňového sirupu, který nejen báječně chutná ve zmíněné kávě, ale lze jej používat k dochucení dalších slaných a sladkých pokrmů, nadto funguje jako lék. Jaké výhody přináší a jak se připravuje?
Dýňový sirup pro zdraví
Sytě žluťoučký sirup má zajímavou chuť, kromě toho je pokladnicí vitamínů, minerálů a antioxidantů. Je vhodný pro posílení obranyschopnosti těla a lékem při vysoké hladině cholesterolu nebo při potížích s krevním oběhem, proto se hodí i při otocích kotníků a spodních částí nohou. Má lehce projímavé účinky, proto se užívá při zácpě, ale pomůže rovněž s hubnutím. Je balzámem pro trávení a reguluje střevní peristaltiku.
Jak se připravuje dýňový sirup
Existují dvě možnosti, jak dýňový sirup připravit. První varianta se připravuje z klasické syrové dýně a cukru. Vršek dýně se odřízne pomocí ostrého nože a zvnitřku se vydlabou semínka spolu s vlákny. Do nitra se vsype cukr a odříznutá špička se položí jako čepice zpátky. Takto připravená dýně se odloží na podložku nebo do velké mísy na deset dní do chladu. Následně se sirup z dýně přelije do nádoby a užívá dle potřeby. V chladničce vydrží asi měsíc, sirup je vhodné konzumovat čerstvý a nepasterizovat, protože může přijít o své blahodárné účinky.

Pikantní dýňový sirup ze slupky a semínek
Druhou možností je připravit sirup ze zbylých částí použité dýně. Na přípravu budete potřebovat:
- 600–800 g zbytků z dýně (slupka, semínka),
- vodu,
- 3 lžičky mletého zázvoru,
- 6 ks hřebíčku,
- 6 ks kardamomu (příp. 2 lžičky prášku),
- 1 tyčinku skořice (příp. 2 lžičky mletého koření),
- 1/2 lžičky muškátového oříšku,
- vanilkový extrakt (příp. lusk) dle chuti,
- 500 g cukru.
Postup přípravy
Veškeré omyté zbytky z dýně vložte do hrnce a zalijte vodou, aby byly ponořené. Přidejte koření a vařte po dobu 40 minut, pravidelně míchejte. Poté přeceďte přes sítko nebo gázu do druhého hrnce a přisypejte cukr v poměru 1 : 1 (na 500 mililitrů sirupu 500 gramů cukru) a vařte dalších 15 minut. Na závěr přelijte tekutinu do uzavíratelné skleněné lahve a uchovávejte v chladu. Trvanlivost sirupu je cca jeden měsíc, případně jej lze zmrazit v tvořítku na led a používat dle potřeby.
Zdroj: https://utopia.org/guide/homemade-pumpkin-spice-syrup-recipe-for-lattes-more/