Dýňový sirup uchová vůni podzimu až do mrazivých dnů. Nejen kávu dokonale ochutí

Dýně rozhodně není jen halloweenskou nebo podzimní ozdobou, je výtečnou zeleninou, která se používá při přípravě polévek, kaší, koláčů, ale také hranolků. Výtečně chutná latté s dýňovou příchutí nebo dýňová šťáva. V rámci zero waste životního stylu je možné upotřebit z dýně vše včetně slupky nebo semínek. To je případ dýňového sirupu, který nejen báječně chutná ve zmíněné kávě, ale lze jej používat k dochucení dalších slaných a sladkých pokrmů, nadto funguje jako lék. Jaké výhody přináší a jak se připravuje?

Dýňový sirup pro zdraví

Sytě žluťoučký sirup má zajímavou chuť, kromě toho je pokladnicí vitamínů, minerálů a antioxidantů. Je vhodný pro posílení obranyschopnosti těla a lékem při vysoké hladině cholesterolu nebo při potížích s krevním oběhem, proto se hodí i při otocích kotníků a spodních částí nohou. Má lehce projímavé účinky, proto se užívá při zácpě, ale pomůže rovněž s hubnutím. Je balzámem pro trávení a reguluje střevní peristaltiku.

Doporučený článek:  Nakládané okurky s nízkým množstvím soli, zato doplněné o červený rybíz: ideální chuťovka k osvěžení

Jak se připravuje dýňový sirup

Existují dvě možnosti, jak dýňový sirup připravit. První varianta se připravuje z klasické syrové dýně a cukru. Vršek dýně se odřízne pomocí ostrého nože a zvnitřku se vydlabou semínka spolu s vlákny. Do nitra se vsype cukr a odříznutá špička se položí jako čepice zpátky. Takto připravená dýně se odloží na podložku nebo do velké mísy na deset dní do chladu. Následně se sirup z dýně přelije do nádoby a užívá dle potřeby. V chladničce vydrží asi měsíc, sirup je vhodné konzumovat čerstvý a nepasterizovat, protože může přijít o své blahodárné účinky.

Doporučený článek:  Domácí marmeláda zajistí kvalitu a výbornou chuť. Připravit můžeme zajímavé kombinace ovoce a koření
Zdroj obrázku: Freepik

Pikantní dýňový sirup ze slupky a semínek

Druhou možností je připravit sirup ze zbylých částí použité dýně. Na přípravu budete potřebovat:

  • 600–800 g zbytků z dýně (slupka, semínka),
  • vodu,
  • 3 lžičky mletého zázvoru,
  • 6 ks hřebíčku,
  • 6 ks kardamomu (příp. 2 lžičky prášku),
  • 1 tyčinku skořice (příp. 2 lžičky mletého koření),
  • 1/2 lžičky muškátového oříšku,
  • vanilkový extrakt (příp. lusk) dle chuti,
  • 500 g cukru.

Postup přípravy

Veškeré omyté zbytky z dýně vložte do hrnce a zalijte vodou, aby byly ponořené. Přidejte koření a vařte po dobu 40 minut, pravidelně míchejte. Poté přeceďte přes sítko nebo gázu do druhého hrnce a přisypejte cukr v poměru 1 : 1 (na 500 mililitrů sirupu 500 gramů cukru) a vařte dalších 15 minut. Na závěr přelijte tekutinu do uzavíratelné skleněné lahve a uchovávejte v chladu. Trvanlivost sirupu je cca jeden měsíc, případně jej lze zmrazit v tvořítku na led a používat dle potřeby.

Zdroj: https://utopia.org/guide/homemade-pumpkin-spice-syrup-recipe-for-lattes-more/
.

Doporučené články