Recept na dlouhověkost existuje. Inspiraci najdeme u těch, kteří se dožívají nejdéle na celém světě

Receptů na dlouhověkost ve světových dějinách najdeme mnoho. V průběhu věků byla dlouhověkost předmětem článků, knih i televizních dokumentů. Země, ve které se lidé dožívají nejvyššího věku, je Japonsko – v současnosti zde žije téměř 70 000 lidí, kteří už oslavili sté narozeniny. A snad všech lidí, kteří se dožili sta a více let, se zvědavci vždy ptali, v čem spočívá jejich tajemství.

Kde žijí lidé nejdéle?

Kromě Japonska se vysokého věku dožívají také Italové žijící na Sardinii, Řekové na ostrově Ikaria, lidé na Kostarice a ve městě Loma Linda. Co mají tito lidé společného? Jejich strava je bohatá na rostliny a luštěniny, z nichž nejčastější jsou fazole. Na těchto místech není příliš místa pro rychlé občerstvení, které vede k mnoha onemocněním. Kromě toho je vhodné omezit cukr a slazené sycené nápoje.

Doporučený článek:  Slupky od jablek mnozí nekompromisně vyhazují. Přitom se díky nim zbaví nadbytečných kil

Obyvatelé Kostariky často jedí kukuřici a pomeranče bohaté na vitamín C. Ty kralují i v Řecku. Středomořská strava je také bohatá na mořské plody, zeleninu všeho druhu a olivový olej. I když Italové nemilují jen zdravé jídlo, je tu něco, co obyvatelé Sardinie preferují – červené víno. Je poněkud kontroverzní a jako u všeho je nejdůležitější střídmá konzumace.

Zdroj obrázku: Freepik

Nebojte se vína

Obecně platí, že sklenička červeného vína k večeři čas od času může podpořit naše zdraví. Červené víno je zdrojem draslíku, hořčíku a vápníku. Antioxidanty v něm obsažené také působí proti stárnutí pleti. Japonci při dietě používají zajímavou zásadu, která zní: Jezte, dokud se nebudete cítit na 80 % sytí. Díky této zásadě vzniká mírný energetický deficit a nedochází k přetěžování organismu.

Doporučený článek:  Málo vitamínu D má vážné následky. Dobře ho prozradí příznaky, kterých si nevšímáme

Důležitou složkou každodenní stravy v Japonsku je tofu a miso polévka. Obyvatelé Okinawy sahají také po vepřovém masu, s ním bychom to ale neměli přehánět. Svou roli hraje i koření, v japonské kuchyni dominuje zázvor a kurkuma. Především kurkuma napomáhá zdravému trávení, je to silný antioxidant a má vliv i na udržení duševní rovnováhy.

Zdroj: https://www.washingtonpost.com/health/the-longevity-files-a-strong-grip-pushups-what-actually-can-help-you-live-to-a-ripe-old-age/2019/09/27/e2cffb5c-da34-11e9-ac63-3016711543fe_story.html
.

Doporučené články