Domácímu chlebu se nic nevyrovná. Jeho přípravu zvládne i úplný začátečník

Kdysi byla příprava domácího pečiva přirozenou součástí všech domácností. Bohužel s příchodem supermarketů s velkým výběrem čerstvého pečiva se od této tradice velmi upustilo. V minulých letech však trend pečení domácího chleba velmi vzrostl. I když se příprava domácího pečiva může zdát zdlouhavá nebo náročná, na internetu najdeme mnoho receptů, které zvládne i začínající pekař.

Domácí je nejlepší

Chléb pečený doma je chutnější, zůstává déle čerstvý a je jistě zdravější než ten z obchodu. I když mnozí mohou být vystrašení komplikovaným procesem přípravy, zkušení pekaři tvrdí, že na rozdíl od toho, jak recepty vypadají, nejsou náročné, ale zdůrazňují, že kvalitní příprava chleba vyžaduje trpělivost. Dnešní móda pečení domácího chleba je nejen potřebou nových chutí, ale i odpovědí na potřebu jíst zdravě.

Doporučený článek:  Hnojivo z vaječných skořápek dodá rostlinám důležité prvky

V mnoha případech je to právě zdravotní aspekt domácího chleba, který mnohé přesvědčí, aby se pustili do tohoto dlouhého procesu. I když tato tradice byla kdysi přítomna v každém domě, dnes je hlavně doménou milovníků zdravého životního stylu. Domácí chléb je velkou spásou pro lidi, kteří dodržují bezlepkovou dietu, ale také při jiné dietě, kdy se nechceme vzdát křupavého čerstvého chleba.

Zdroj obrázku: Freepik

Trpělivost chleba přináší

Bohužel chléb zakoupený v supermarketu na konci dne mění svou chuť a jeho textura už vůbec není tak lákavá jako při koupi. Amatérští profesionálové na pečení chleba doporučují na začátek zkusit připravit kvasnicový chléb. Pokud se však toužíte rovnou ponořit do náročnějšího procesu, určitě začněte s kváskem. Rozdělaný kvásek můžete od někoho dostat, ale také si ho můžete jednoduše připravit doma.

Doporučený článek:  Dřevěné vařečky si neoprávněně vysloužily špatnou pověst. Nebezpečné nástroje z nich dělá špatná manipulace

Stačí, když smícháte půl sklenice celozrnné žitné mouky a půl šálku vody, a už jen čekáte na kvašení, které obvykle trvá dva nebo tři dny. Nejlepší kvásek je ovšem po týdnu, kdy má konzistenci hustého krému. Díky tomuto základnímu kvásku můžete již připravovat různé kváskové recepty. Nic nenahradí chuť nefalšovaného domácího chleba. Jeho výhody kromě chuti jsou určitě také zdravotní hodnoty, které v obyčejném chlebu ze supermarketu nenajdete.

Zdroj: https://www.bbcgoodfood.com/recipes/easy-white-bread
.

Doporučené články