Hrnce a pánve jsou nádobím, které by nemělo chybět v žádné domácnosti. Při vaření se bez nich přeci jen neobejdeme. Právě při jejich častém používání ale také dochází k jejich rychlému opotřebování. Největším nešvarem hrnců a pánví je připálené dno. A to ani ne od jídla, ale zkrátka opálené od ohně. Jak ale nečistoty vydrhnout tak, aby bylo nádobí jako nové? Způsobů je několik. My vám dnes představíme ty, které jsou rychlé a zároveň levné. Kupování nových hrnců se tak jistojistě vyhnete.
Hrnce jako nové za použití pouze dvou ingrediencí
Pokud jsou hrnce opravdu zašlé, klasické prostředky vám nejspíše nepomohou. Samozřejmě byste mohli použít chemikálie dostupné v supermarketech, ale lepší je prvně vyzkoušet šetrnější metody, na které navíc všechny ingredience máte doma. Jednou z nich je použití brambory a soli. Tento trik se v poslední době stal virálním na sociálních sítích. Oblíbený je hlavně pro svoji jednoduchost. Opravdu stačí pouze rozkrojit bramboru a ponořit ji do soli. Touto směsí už jen stačí nádobí drhnout tak, jak byste to dělali houbičkou nebo hadříkem. Sůl ale bude působit abrazivně a nečistoty tak půjdou lépe dolů. Pokud ani tehdy špína nepouští, nechte pastu ze soli a vody působit na skvrnách přes noc.
Tekutina jak do myčky, tak na vyčištění kuchyňské linky
Dalším způsobem, jak se starat ne pouze o nádobí, ale také o různé omyvatelné povrchy, je domácí čisticí prostředek. K jeho výrobě budete potřebovat jednu lžíci olivového oleje, sklenici vody, tři polévkové lžíce octa a dvě polévkové lžíce prostředku na nádobí. Všechny ingredience důkladně smíchejte a prostředek je připraven k použití. Můžete ho klasicky nalít do myčky. Spolehlivě nahradí mycí prostředky. Také ho ale můžete využít k pravidelnému omývání povrchů ve vaší domácnosti. Už tak nikdy nebudete muset kupovat drahé chemické čisticí prostředky.
Zdroj: https://www.thekitchn.com/potato-cleaning-trick-23409073