Snažíte se žít zdravě, váš jídelníček je plný ovoce a mléčných výrobků, a přesto pociťujete neustálé zažívací obtíže? Nadýmání, plynatost a pomalý metabolismus dokážou zkomplikovat život. Víte o tom, že existují potraviny, které i přes své nutriční hodnoty mohou způsobit metabolické problémy jen proto, že je jíme ve špatných kombinacích? Představujeme vám, které to jsou.
Na dezert z ovoce zapomeňte
Už ve školce jsme se učili, že správný oběd sestává z polévky, hlavního jídla a dezertu, nejčastěji podávaného s ovocem. Jenže po takovém jídle místo přívalu energie pociťujeme ospalost, těžkost a bolesti břicha. Ovoce je totiž z velké části tvořené vodou a obsahuje i ovocné šťávy, které oproti očekávání nezlepšují trávení, ale způsobují kvašení celého obsahu žaludku. Ovoce by se proto mělo jíst nejpozději hodinu před jídlem a ne dříve než dvě hodiny po něm.
Bílkoviny jsou pro náš život nezbytné, jsou základním stavebním materiálem buněk. Proč tedy není dobré kombinovat v jednom jídle vejce se sýrem, masem nebo luštěninami? Produkty s vysokým obsahem bílkovin jsou obtížně stravitelné. Zpomalují metabolismus a představují velkou zátěž pro ledviny.
Mléko a citrusy si nerozumí
Zdá se to absurdní, ale kombinace citrusů a mléka se podává častěji, než by se mohlo zdát. Kdo alespoň jednou nezapil cereálie s mlékem sklenkou pomerančového džusu? Tato kombinace ale výrazně prodlužuje proces trávení mléka, které je pro lidský organismus už tak těžko stravitelné. Dalším nešvarem je kombinace ovoce s mléčnými výrobky, protože ovocné šťávy narušují jejich trávení.
Vejce a brambory se na talířích objevují poměrně často. Není to ale dobrá kombinace. Toto duo výrazně prodlužuje trávicí procesy, navíc sloučeniny v bramborách znesnadňují vstřebávání železa a vápníku z vajec. Důsledkem špatných kombinací bývají bolesti břicha, nevolnosti, zažívací potíže a pocit plnosti po snězení jen malé porce.
Zdroj: https://www.india.com/lifestyle/5-harmful-food-combinations-you-must-avoid-2395160/