Když se řekne nejlepší ryba, jen málokdo si představí sledě. Je to veliká škoda, protože maso sledě je velmi chutné, nadto tento druh ryby nebývá drahý. Jedná se o široce dostupné ryby, které se nabízejí v rybárnách i v odděleních s rybami v supermarketech. Nadto vynikají zdravotními benefity, protože pomáhají posílit tělo, regulovat krevní tlak i snížit cholesterol. Proč příště sáhnout právě po těchto rybách?
Zdroj cenných látek
Málokterý pokrm obsahuje tolik cenných látek jako právě sleď. Tato ryba je zdrojem omega-3 a omega-6 nenasycených mastných kyselin, vitamínů, jako jsou D, A, E a skupiny B, a minerálů, zejména železa, zinku, mědi, fosforu a jódu, navíc obsahuje velkou dávku bílkovin. Díky tomuto výčtu se sleď doporučuje pro posílení obranyschopnosti organismu, ale také pro zlepšení fungování mozku. Je vhodný jako prevence aterosklerózy i osteoporózy a odborníci jej dávají na seznam přírodních léků při potížích se zrakem.
Lék na vysoký krevní tlak i vysoký cholesterol
Sledě jsou výtečnou volbou pro posílení imunity, mají vliv na harmonizaci krevního tlaku, přičemž pomáhají snižovat vysoký cholesterol. Jsou balzámem na trávení a zrychlují metabolismus. Dětem i dospělým se doporučují pro posílení kostí a zlepšení fungování kosterního a svalového systému, preventivně působí proti zánětům kloubů a revmatu. Obsažené látky pomáhají posílit zrak a zlepšují kognitivní funkce mozku včetně paměti a koncentrace. Pravidelná konzumace snižuje riziko onemocnění Alzheimerovou chorobou. Sledě by si měly vybírat ženy, protože pozitivně působí na pokožku a zlepšují stav vlasů.
Smažený, na smetaně, uzený i marinovaný
A jak sledě připravovat? Velkým benefitem této ryby je široké spektrum možné přípravy této ryby, protože se může klasicky smažit, vařit, péct, ale také připravovat na smetaně a udit. Často se marinuje v octu spolu s bylinkami a zeleninou. V tuzemsku je možné zakoupit čerstvé sledě z Atlantického oceánu, kdy se jedná o druh sledě baltského. Současně lze zakoupit filetové sledě ve slaném nálevu, kterým se říká matjesy, marinované nebo uzené sledě.
Zdroj: https://www.webmd.com/diet/health-benefits-herring