Sleď patří mezi nejzdravější ryby. Vyniká množstvím vitamínů a upravit jde na mnoho způsobů

Když se řekne nejlepší ryba, jen málokdo si představí sledě. Je to veliká škoda, protože maso sledě je velmi chutné, nadto tento druh ryby nebývá drahý. Jedná se o široce dostupné ryby, které se nabízejí v rybárnách i v odděleních s rybami v supermarketech. Nadto vynikají zdravotními benefity, protože pomáhají posílit tělo, regulovat krevní tlak i snížit cholesterol. Proč příště sáhnout právě po těchto rybách?

Zdroj cenných látek

Málokterý pokrm obsahuje tolik cenných látek jako právě sleď. Tato ryba je zdrojem omega-3 a omega-6 nenasycených mastných kyselin, vitamínů, jako jsou D, A, E a skupiny B, a minerálů, zejména železa, zinku, mědi, fosforu a jódu, navíc obsahuje velkou dávku bílkovin. Díky tomuto výčtu se sleď doporučuje pro posílení obranyschopnosti organismu, ale také pro zlepšení fungování mozku. Je vhodný jako prevence aterosklerózy i osteoporózy a odborníci jej dávají na seznam přírodních léků při potížích se zrakem.

Doporučený článek:  Omezení cukru ve stravě prospěje zdraví
Zdroj obrázku: Freepik

Lék na vysoký krevní tlak i vysoký cholesterol

Sledě jsou výtečnou volbou pro posílení imunity, mají vliv na harmonizaci krevního tlaku, přičemž pomáhají snižovat vysoký cholesterol. Jsou balzámem na trávení a zrychlují metabolismus. Dětem i dospělým se doporučují pro posílení kostí a zlepšení fungování kosterního a svalového systému, preventivně působí proti zánětům kloubů a revmatu. Obsažené látky pomáhají posílit zrak a zlepšují kognitivní funkce mozku včetně paměti a koncentrace. Pravidelná konzumace snižuje riziko onemocnění Alzheimerovou chorobou. Sledě by si měly vybírat ženy, protože pozitivně působí na pokožku a zlepšují stav vlasů.

Doporučený článek:  Září je měsícem sklizně. Sezónní produkty se hodí pro vytvoření zdravého dietního plánu

Smažený, na smetaně, uzený i marinovaný

A jak sledě připravovat? Velkým benefitem této ryby je široké spektrum možné přípravy této ryby, protože se může klasicky smažit, vařit, péct, ale také připravovat na smetaně a udit. Často se marinuje v octu spolu s bylinkami a zeleninou. V tuzemsku je možné zakoupit čerstvé sledě z Atlantického oceánu, kdy se jedná o druh sledě baltského. Současně lze zakoupit filetové sledě ve slaném nálevu, kterým se říká matjesy, marinované nebo uzené sledě.

Zdroj: https://www.webmd.com/diet/health-benefits-herring
.

Doporučené články