Ostružinová tinktura v sobě skrývá obrovskou sílu. Na její zázrak se vyplatí počkat několik měsíců

S ručně vyrobenou ostružinovou tinkturou se péče o imunitu stane potěšením. Jedná se o recept, díky kterému je medicína chutná a zdravá zároveň. V přírodním léčitelství je považována za účinné a osvědčené řešení mnoha onemocnění. Čtěte dále a dozvíte se více o jejích skvělých účincích i tu nejlepší recepturu ostružinové tinktury.

Tinktura – na co pomáhá?

U nás existuje asi 100 druhů ostružin, které obsahují nejen velké množství vitamínu C, hořčíku, vápníku a železa, ale také vitamínu B6, vlákniny a fosforu. Jsou velmi chutné a navíc mají příznivý vliv na zdraví a správné fungování těla.

Doporučený článek:  Zelené listy pórku jsou zpestřením do salátu, polévky nebo k masu

Seznam zdravotních vlastností ostružin je poměrně dlouhý:

  • podporují správné fungování oběhového systému,
  • obsahují speciální antioxidanty, tzv. antokyany, které podporují činnost srdce,
  • bojují proti volným radikálům a podporují imunitu díky vitamínu C,
  • snižují riziko vzniku aterosklerózy a rakoviny,
  • obsah fytohormonů pomáhá regulovat PMS (premenstruační syndrom) a zmírňuje menstruační bolesti,
  • zmírňuje menopauzální příznaky (menopauzu),
  • má protizánětlivé a antibakteriální účinky.
Zdroj obrázku: Freepik

Rychlá tinktura z ostružin

  • 500 g čerstvých ostružin,
  • 250 ml vodky (40% nebo 45%),
  • 250 ml lihoviny (95%),
  • 300 g cukru.
Doporučený článek:  Drožďový nápoj je nejlepší recept pro krásnou pokožku. Ne vždy ale skutečně prospěje

Příprava:

Ovoce by mělo být důkladně omyto pod studenou tekoucí vodou. Osušené plody vložte do čisté nádoby o objemu 1200–1500 ml a zalijte 250 ml vodky a 250 ml alkoholu. Zašroubujte víko a zatřeste s nádobou tak, aby se všechny ingredience promíchaly. Takto připravenou směs nechte v zatemněném úložném prostoru nebo kuchyňské skříni po dobu nejméně dvou týdnů. Po uplynutí času přidejte k ovoci a alkoholu 300 gramů cukru. Znovu promíchejte a nechte na tmavém místě další týden. V této fázi stojí za to míchat tinkturu každý den. O sedm dní později přeceďte tinkturu přes sítko nebo látku do druhé nádoby. Tímto způsobem se zbavíte fragmentů ovoce a dalších nečistot. Z receptu získáte celkem asi 700 ml tinktury z ostružin. Láhev s tinkturou stojí za to uchovávat na tmavém a chladném místě. Chuťové vlastnosti nápoje se plně projeví po asi půl roce zrání.

Zdroj: https://thegrownetwork.com/one-batch-of-blackberries-five-versatile-uses/, https://www.healthline.com/health/benefits-of-blackberries, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4127818/, https://www.rxlist.com/blackberry/supplements.htm, https://alcoreviews.com/homemade-blackberry-tincture/, https://alcoreviews.com/blueberry-tincture-with-vodka-or-alcohol/
.

Doporučené články