Co si budeme namlouvat, existuje něco lepšího než smetanová omáčka s liškami, která chutná delikátně s vepřovou panenkou i kuřecím masem? Těžko, lišky totiž patří mezi nejoblíbenější tuzemské houby hned po hřibech. Stačí přidat jen pár kousků a jídlo se posune na zcela jinou úroveň, kterou ocení chuťové pohárky. Lišky mají rafinovanou, až nebesky jemnou chuť, proto je vhodné si je během jejich sezóny uskladnit do zásoby. A jak jinak než zmrazením! Tímto způsobem se zachovají veškeré výživové hodnoty, chuť i aroma, jen je třeba postupovat podle rad odborníků, jinak by mohly zhořknout a změknout.
Příprava hub na mražení
Jako jakékoli jiné houby je nutné také lišky před uskladněním vhodně připravit. Lišky se používají v gastronomii pro svou delikátní chuť, nevšední je též jejich vzhled, protože plodnice těchto hub jsou žluté nebo světle oranžové. Jsou vhodné pro použití v teplé kuchyni, lahodné jsou zejména v omáčkách, v rizotu, ale rovněž v kulajdě nebo v míchaných vajíčkách. Na uskladnění se vybírají pouze čerstvé kusy s neporušenými kloboučky, musí se dokonale očistit od zeminy a dalších nečistot.
Raději kartáčkem než vodou
Čištění se může provést na sucho nebo za použití vody. Vhodnější je suchá metoda, kdy se nečistoty odstraní pomocí malého nožíku nebo kartáčku, tímto způsobem si zachovají svou pevnost. Při oplachu pod tekoucí vodou je nutné pracovat rychle, protože mohou nasáknout vodu. Oblíbeným způsobem je rovněž mytí v hrnci teplé vody, do které se přidá malé množství soli, nečistoty klesnou ke dnu, houby naopak zůstanou na hladině. Každopádně se po mokrém mytí musí houby dokonale osušit pomocí papírových utěrek.
Syrové mohou zhořknout
Po očištění hub je možné přistoupit k jejich tepelné úpravě. Mražení syrových lišek může vést ke znehodnocení jejich struktury a ke zhořknutí. Vhodné je lišky před zmrazením blanšírovat pomocí horké koupele po dobu tří minut ve vodě se solí (stačí jedna lžička na tři litry vody a jeden kilogram hub), poté se musí zchladit studenou vodou, osušit a po vystydnutí vložit do mrazáku v plastové nádobě. Lišky se mohou též osmahnout na pánvi bez tuku, musí se počkat, až pustí šťávu, kterou zase vstřebají. Trvá to asi deset minut. Houby je možné též napařit a po zchlazení a vysušení zmrazit.
Zdroj: https://www.wikihow.com/Freeze-Chanterelle-Mushrooms