Dobře připravené brambory jsou zdravou součástí jídelníčku

V hlavách mnoha z nás přetrvává přesvědčení, že brambory vedou k tloustnutí. Je tomu tak už od dob, kdy z přibírání byly obviňovány zejména sacharidy, na které jsou brambory poměrně bohaté. V dnešní době už ale víme, že to tak vůbec není. Naopak nejvíc nám mohou škodit omáčky, které k bramborám podáváme. Brambory samotné jsou ve zdravém jídelníčku skvělým pomocníkem. Právě proto vám dnes přinášíme recept na dietní brambory, které váš žaludek v žádném případě nezatíží.

Proč se brambor nebát, ale naopak je do jídelníčku zařadit

Brambory jsou zelenina, která je poměrně bohatá na sacharidy, jak už bylo zmíněno. Spousta žen se těchto makroživin obává a z jídelníčku je vyřazuje, není to ale vůbec potřeba. Naopak. Sacharidy jsou skvělým způsobem, jak se opravdu zasytit. Je samozřejmě třeba konzumovat je s mírou jako cokoli jiného.

Doporučený článek:  Játrům dává každodenní jídelníček zabrat. Škodí jim i produkty, které málokoho napadnou

Brambory mimo jiné obsahují i řadu vitamínů a minerálů. Můžeme v nich najít jak železo, vápník, draslík či hořčík, tak i vitamíny skupiny B či vitamín A, C, K nebo D.

Brambory jsou také známé pro své antioxidační účinky. Vážou na sebe volné radikály. Dále také snižují tlak a předchází kardiovaskulárním onemocněním.

Zdroj obrázku: Freepik

Jak na odlehčenou verzi brambor s omáčkou

Na tento recept si přichystejte asi deset raných brambor. Ty po důkladném omytí uvařte ve slupce. Zachovají si tak nejvíce živin. Po uvaření je můžete oloupat a nakrájet na čtvrtky. Nakrájejte si i očištěnou jarní cibulkou. V této chvíli se pusťte do přípravy omáčky. Tu je ideální připravovat v uzavíratelné sklenici. Ingredience se vám tak nejlépe promíchají. Do sklenice vložte olivový olej, lžíci citronové šťávy, medu a čtyři stroužky nasekaného či prolisovaného česneku. Poté dobře uzavřenou sklenici důkladně protřepejte.

Doporučený článek:  Zdrojem vápníku je kromě mléka také některá zelenina

Při servírování můžete brambory polít právě připravenou omáčkou a posypat jarní cibulkou, koprem, majoránkou či vlašskými ořechy.

Zdroj: https://health.ucdavis.edu/blog/good-food/potato-health-benefits-and-why-you-should-eat-more-spuds/2022/05, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8122721/, https://www.webmd.com/diet/health-benefits-potatoes, https://www.healthline.com/health/type-2-diabetes/carbs-in-potatoes, https://nouveauraw.com/cooked/main-and-side-dishes/boiling-potatoes-how-to-maximize-nutrients/
.

Doporučené články