Do salátu patří majonéza až před podáváním, cibuli je lepší nahradit pórkem

Zeleninový salát je klasikou všech svátků. Připravujeme ho na Vánoce, Velikonoce nebo na různé oslavy. Recepty na tento salát bývají mnohdy podobné, ale každý má něco, co dělá trochu odlišně. Jsou však univerzální pravidla, která zaručí, že váš salát bude velmi chutný. Dávejte si však pozor na trvanlivost určitých složek.

Salát trochu jinak

Je důležité, aby se všechny složky nakrájely na kousky podobné velikosti. Nemusí být příliš malé – jinak se chutný salát rychle změní na neatraktivní pastu. Podle tradičních receptů zelenina na salát by se měla vařit ve vodě v celku. V této fázi stojí za to zavést určité inovace. Cílem je připravit dušenou zeleninu. Zůstane tak pevná, plná chuti a vitamínů.

Doporučený článek:  Jediná chyba zkazí celý bramborový salát. Vyvážená chuť zmizí a už ho nic nezachrání

K tomu nepotřebujete speciální zařízení. Jediné, co musíte udělat, je umístit síto na velký hrnec naplněný vodou a zeleninu následně do něj. Jen se ujistěte, že zelenina není v přímém kontaktu s vodou. Salát z pečené zeleniny je zase varianta pro gurmány, kteří hledají ve svém jídle křupavé akcenty. Mrkev, petržel, celer a brambory vložte do trouby předehřáté na 200 °C a pečte asi hodinu. Jejich chuť bude výraznější. Kromě toho se zelenina stane odolnější po zalití majonézou.

Doporučený článek:  Moderní salát s trochou masa a známou asijskou surovinou zachutná i zapřisáhlým odpůrcům zeleniny
Zdroj obrázku: Freepik

Nebezpečná složka

I když je zeleninový salát pokrmem milovaným na svátečných stolech, vyvolává kontroverzi. Někteří si neumí představit přípravu jídla bez přidání cibule, která jemně zaostřuje chuť celku. Ukazuje se, že tato univerzální zelenina může zničit úsilí vynaložené na výrobu salátu. Cibule v zeleninovém salátu urychluje proces kažení. Ukazuje se, že fermentační procesy, které vytváří, vedou k hořké chuti a ošklivé vůni, která kazí veškeré potěšení z jídla.

Zkuste namísto obyčejné cibule použít nakrájený pór. Nepřehánějte to s množstvím majonézy. Přidejte ji postupně. Jejím úkolem je harmonicky kombinovat všechny ingredience a sjednotit chuť a dodat salátu kompaktnost. Chcete-li, aby vám salát vydržel déle, připravte si všechny suroviny i několik dní dopředu, ale majonézu přidejte až před podáváním.

Zdroj: https://www.thekitchn.com/5-mistakes-to-avoid-when-making-potato-salad-221096
.

Doporučené články