Tři způsoby, jak připravit ovesné vločky a dodat jim zajímavou chuť

Někdo je zvyklý na snídani jíst sladkou buchtu s kakaem nebo čajem. Jiný si dává ovesné vločky zalité mlékem nebo uvařené na kaši. Ta ale nechutná všem, přitom stačí použít pár ingrediencí, aby se to změnilo. Ovesné vločky jsou velmi výživnou potravinou, která by v jídelníčku určitě chybět neměla.

Co všechno obsahují ovesné vločky

Ovesné vločky se vyrábějí rozdrcením zrn ovsa. Jsou bohaté na bílkoviny, nenasycené mastné kyseliny, vitamíny B1 a B6, E a vápník, železo, fosfor a lecitin. Dále obsahují rozpustnou vlákninu, jež pomáhá udržovat hladinu cholesterolu a cukru v krvi. Ovesné vločky mají celou řadu pozitivních účinků na organismus. Dopřávají si je aktivní sportovci, vhodné jsou pro děti, těhotné ženy i diabetiky.

Doporučený článek:  Chřest s holandskou omáčkou vytvoří dokonalé jarní menu

Ovesná kaše nasladko

Tradiční je příprava ovesné kaše nasladko. Ovesné vločky uvaříte v mléce doměkka. Pak je můžete osladit medem, javorovým sirupem nebo rozmačkaným banánem. Doplníte je nasekanými ořechy, namočenými rozinkami a získáte velmi zdravou a výživnou snídani, kterou si může dopřát prakticky každý. Máte-li doma čerstvé ovoce, klidně ho do kaše přidejte.

Zdroj obrázku: Freepik

Ovesná kaše naslano

Nemáte-li rádi sladké pokrmy, pak je pro vás ideální příprava ovesné kaše naslano. Ovesné vločky uvaříte ve vodě doměkka. Voda by měla být osolená, případně vločky osolíte dodatečně podle chuti. Méně je někdy více. Určitě nepřesolujte. Raději použijte bylinky, jako je například nasekaná pažitka. Do uvařených ovesných vloček můžete přidat syrové vejce a nechat na sporáku opéct. Případně k nim dáte sázená vejce.

Doporučený článek:  Makrela patří mezi nejzdravější ryby, posílí imunitu i srdce. Přesto by se jí měli někteří vyhnout

Ovesné vločky jako müsli

Kromě tradiční kaše si z ovesných vloček můžete připravit také müsli. Stačí je doplnit v misce bílým jogurtem a osladit medem. Dobrou chuť dodávají ořechy:

  • vlašské,
  • lískové,
  • případně nasekané mandle.

Další ingrediencí, kterou do domácího müsli lze přidat, je mrazem sušené ovoce – třeba jahody nebo borůvky.

Zdroj: https://www.webmd.com/diet/health-benefits-oatmeal, https://www.quakeroats.com/cooking-and-recipes/how-to-prepare-oats, https://www.thekitchn.com/muesli-recipe-260252, https://www.bbcgoodfood.com/recipes/perfect-porridge
.

Doporučené články