Bez je cennou bylinnou surovinou. K lékařským účelům se používal již ve starověkém Egyptě. Lidová moudrost byla potvrzena mnoha vědeckými studiemi. Plody i květy černého bezu mají protizánětlivé, antioxidační, diaforetické a expektorační vlastnosti. Stojí za to je použít k posílení imunity a při infekcích horních cest dýchacích.
Květy a ovoce bezu
Farmaceutický průmysl dlouhodobě využívá léčivé vlastnosti černého bezu k výrobě doplňků stravy. Stojí za to sáhnout po domácích, přírodních způsobech použití této cenné rostliny. Kromě infuzí, které lze snadno připravit, můžete přichystat šťávu, sirup, tinkturu, a dokonce i džem a jiné zavařeniny.
Ovoce černého bezu se nemůže jíst bez tepelného zpracování. Kvůli dvěma kyanogenním sloučeninám jsou plody jedovaté. Ale jen syrové. Jíst je přímo z keře vám jistě zaručí nevolnost, zvracení a bolest hlavy. Někdy se může objevit dokonce průjem, dušnost a potíže s dýcháním. Sušené nebo tepelně ošetřené jsou bezpečné a mohou být konzumovány beze strachu.
Toxické sloučeniny
Ty jsou přítomny také v kůře a listech keře. Dnes už nikdo skutečně nepoužívá jejich vlastnosti, ale před lety se každá část keře, včetně kořenů, používala pro lékařské účely. Bílé květy bezu jsou bez kyanogenních sloučenin, které pro milovníky jarních a letních salátů s přídavkem jedlých květů mohou sloužit jako lahodná a zdravá kulinářská inspirace. Dnes jsou květy a ovoce nejoblíbenější mezi lidmi, kteří hledají přírodní metody pro zlepšení zdraví
Četné sloučeniny s antioxidačními vlastnostmi dodávají rostlině silný antioxidační balíček. Infuze, džusy, sirupy, tinktury a džemy účinně neutralizují volné radikály. Díky tomu zpomalují procesy předčasného stárnutí buněk, posilují imunitní systém a odolnost těla vůči útokům patogenních mikroorganismů. Inhibují také vývoj civilizačních chorob, a dokonce i rakoviny.
Zdroj: https://www.webmd.com/diet/elderberry-health-benefits