Voda z těstovin není žádný odpad. Tekuté zlato dovede nejen omáčky k dokonalosti

Scezení těstovin asi dělá každý z nás. Voda, kterou vylijeme do dřezu, se ale může hodit ještě při dalším vaření. Ke scezení nejvíce používáme sítko, a voda skončí v odpadu. Je to velká chyba, kterou dělá mnoho lidí. Vylitím přitom přicházíte o „tekuté zlato“, jak kuchaři vodu z těstovin nazývají.

Italové sní ročně až 30 kg těstovin

Zvlášť Italové jsou milovníci těstovin. Během jednoho roku dokážou sníst až 30 kg této přílohy a sami také vědí, jak je připravit, aby chutnaly výborně. Těstoviny jsou oblíbenou přílohou, která se podává především k omáčkám nebo masu. Jak použít vodu, která vám zbyde po jejich uvaření? Rozhodně by byla škoda ji vylévat, protože má vlastnosti, které při dalším vaření můžete využít.

Mají se vůbec těstoviny scedit v sítku? Je to chyba, kterou dělá snad každý z nás. Pokud ale budete vědět, jak vodu využít, raději si ji necháte bokem. Slavní šéfkuchaři vědí, že voda po těstovinách můžete pomoci dochutit nejen omáčky, proto se jí říká „tekuté zlato“. Obsahuje totiž škrob a další látky, které mohou pomoci při vaření. Voda po uvaření těstovin není odpadem, jak si mnoho lidí myslí.

Zdroj obrázku: Freepik

Omáčky budou chutnější a krémovější

Vodu po těstovinách můžete použít do omáček, protože obsahuje nejen škrob, ale také další minerály, které se uvolní během vaření těstovin. Je tak cenným doplňkem například do omáček, stačí jen pár lžic takové vody a omáčka bude chutnější, krémovější a hustší. Vyplatí se to alespoň vyzkoušet, budete překvapeni, co taková voda dokáže.

Hodit se pak bude také na zahuštění omáčky, na což většinou používáme máslo. To můžete ušetřit právě tím, že použijete těstovinovou vodu. Jestliže o ni nechcete přijít, můžete si několik hrnků odebrat přímo z hrnce nebo vodu přecedit pomocí sítka do jiného hrnce, aby nešla do odpadu. Je to jednoduchý trik, který pomůže.

Zdroj: https://food.ndtv.com/food-drinks/kitchen-hack-5-easy-ways-to-add-leftover-pasta-water-to-your-cooking-2631668
.

Doporučené články