Brambory patří v tuzemsku mezi nejoblíbenější přílohy, málokdo ale ví, že především v jarním období hrozí kvůli obsahu solaninu otrava. Solanin, látka v zelených nebo rašících bramborách, je toxická. Po její konzumaci může dojít k vážným zdravotním potížím, které se mohou projevovat nevolností, zvracením, nebo skončit kómatem. Otravě lze však snadno zabránit správným skladováním hlíz i jejich úpravou.
Zelený brambor jako jed
Solanin je toxický a zcela přírodní glykoalkaloid, který se vyskytuje v zelenině, konkrétně v bramborách vždy. Záleží ale na množství, nebezpečná je pouze jeho vysoká koncentrace, která může způsobit fyzické obtíže, v případě 400 až 500 mg pak smrt. V zelených nebo naklíčených bramborách je ve větším množství, obdobně jako v rajčatech nebo v paprikách. U brambor se zvyšuje množství ruku v ruce s obsahem chlorofylu, proto v nazelenalých kusech je solaninu více. Z toho důvodu se doporučuje skladovat brambory ve tmě a v chladu.
Jíst, nebo nejíst?
Kromě správného skladování se doporučuje pečlivě dbát na výběr brambor. Zelené nebo klíčící brambory by se neměly jíst, případně je nutné pečlivě odstranit klíčky a zelené slupky a dostatečně dlouho vařit. Tímto procesem lze snížit obsah solaninu až o 85 procent, vhodné je také přidat do hrnce s vařícími bramborami koření, jako je kmín, libeček, ale také česnek. Tyto ingredience umí obsah solaninu zredukovat.

Příznaky otravy solaninem
Jak poznat otravu solaninem? Solanin funguje jako prostředek vůči škůdcům a predátorům, u člověka může dojít k obtížím několik hodin po konzumaci. Otrava se projevuje průjmem a zvracením, mezi další příznaky patří:
- bolesti břicha, potíže s trávením, nevolnost;
- nenadálá bolest hlavy, závratě při chůzi i v sedě;
- zvýšená teplota, horečka;
- pocení;
- tachykardie, respirační potíže;
- ledvinové obtíže;
- jiné druhy záchvatů;
- kóma.
Zdroj: https://www.medicalnewstoday.com/articles/are-green-potatoes-harmful#about-green-potatoes