Brambory můžou způsobit vážnou otravu. Některé je lepší rovnou vyhodit pryč

Brambory patří v tuzemsku mezi nejoblíbenější přílohy, málokdo ale ví, že především v jarním období hrozí kvůli obsahu solaninu otrava. Solanin, látka v zelených nebo rašících bramborách, je toxická. Po její konzumaci může dojít k vážným zdravotním potížím, které se mohou projevovat nevolností, zvracením, nebo skončit kómatem. Otravě lze však snadno zabránit správným skladováním hlíz i jejich úpravou.

Zelený brambor jako jed

Solanin je toxický a zcela přírodní glykoalkaloid, který se vyskytuje v zelenině, konkrétně v bramborách vždy. Záleží ale na množství, nebezpečná je pouze jeho vysoká koncentrace, která může způsobit fyzické obtíže, v případě 400 až 500 mg pak smrt. V zelených nebo naklíčených bramborách je ve větším množství, obdobně jako v rajčatech nebo v paprikách. U brambor se zvyšuje množství ruku v ruce s obsahem chlorofylu, proto v nazelenalých kusech je solaninu více. Z toho důvodu se doporučuje skladovat brambory ve tmě a v chladu.

Doporučený článek:  Ospalost po vypití kávy je přirozenou reakcí organismu

Jíst, nebo nejíst?

Kromě správného skladování se doporučuje pečlivě dbát na výběr brambor. Zelené nebo klíčící brambory by se neměly jíst, případně je nutné pečlivě odstranit klíčky a zelené slupky a dostatečně dlouho vařit. Tímto procesem lze snížit obsah solaninu až o 85 procent, vhodné je také přidat do hrnce s vařícími bramborami koření, jako je kmín, libeček, ale také česnek. Tyto ingredience umí obsah solaninu zredukovat.

Zdroj obrázku: Freepik

Příznaky otravy solaninem

Jak poznat otravu solaninem? Solanin funguje jako prostředek vůči škůdcům a predátorům, u člověka může dojít k obtížím několik hodin po konzumaci. Otrava se projevuje průjmem a zvracením, mezi další příznaky patří:

  • bolesti břicha, potíže s trávením, nevolnost;
  • nenadálá bolest hlavy, závratě při chůzi i v sedě;
  • zvýšená teplota, horečka;
  • pocení;
  • tachykardie, respirační potíže;
  • ledvinové obtíže;
  • jiné druhy záchvatů;
  • kóma.
Zdroj: https://www.medicalnewstoday.com/articles/are-green-potatoes-harmful#about-green-potatoes
.

Doporučené články