Od Hippokrata až po současnost: ve formě léčivé tinktury můžete účinky pelyňku využít i vy

Nápoj znalců? I tak je možné hovořit o tinktuře z pelyňku, která se v mnoha oblastech ve světě používá jako digestiv po jídle. Nepřipomíná ani vzdáleně ovocné destiláty z třešní, švestek nebo malin, má navíc léčivé účinky. Zejména efektivně řeší akutní žaludeční potíže a pomáhá strávit těžká jídla, tučné maso nebo kořeněné pokrmy. Kapka pelyňkové tinktury uleví po okázalé hostině, ale zbaví také tělo parazitů. Jaké jsou další účinky tohoto nápoje a jak jej připravit?

Léčivý pelyněk, známý už ve starověku

Pelyněk pravý (Artemisia absinthium) je známá bylina s dřevnatým stonkem, která vyniká žlutými květy a vyznačuje se vysokým obsahem silic, které mají léčivé účinky, ale mohou být i toxické. Nadměrná konzumace může způsobovat závratě nebo křeče. Chuť pelyňku je hořká. Kromě tinktury je známá tato bylina z mnoha likérů a alkoholických nápojů, mimo jiné z absintu nebo z vermutu. Pelyněk jako léčivá rostlina je známá už od starověku, pro léčbu žloutenky nebo nákazy střevními parazity ji používal i Hippokrates.

Pro zmírnění porodních bolestí i zbavení se parazitů

Pro jaké další účely se pelyňku využívalo? Pythagoras, který byl sice matematikem, ale věnoval se i přírodním vědám a medicíně, radil používat namočených listů pelyňku ve víně na tlumení porodních bolestí. Kromě toho se užíval při křečích nebo při menstruačních bolestech. Pelyněk zvyšuje sekreci žaludečních šťáv a doporučuje se při trávicích obtížích, žaludečních nebo žlučníkových kolikách, také při nákaze střevními parazity, především hlísty, červy, škrkavkami nebo tasemnicí.

Zdroj obrázku: Freepik

Jak připravit pelyňkovou tinkturu

Co je potřeba na přípravu domácí tinktury z pelyňku? Připravte si:

  • listy pelyňku z pěti výhonků,
  • 500 ml lihoviny,
  • 500 ml vody,
  • 250 g cukru a 250 ml vody na cukerný roztok.

Do nádoby se vloží listy pelyňku, zalijí se roztokem lihoviny a studené převařené vody. Nádoba se uzavře víčkem a dá se stranou na týden na teplé místo. Poté se svaří voda s cukrem a cukerný roztok se přidá k připravené směsi. Opět se sklenice uzavře a nechá se tři týdny odležet. Poté se tinktura přelije přes gázu do skleněné láhve s uzávěrem a uloží do chladu a temna. Užívá se v malém množství po jídle.

Zdroj: https://rachelcorby.wordpress.com/2017/08/07/wormwood-tincture-recipe-a-good-story/
.

Doporučené články