Nápoj znalců? I tak je možné hovořit o tinktuře z pelyňku, která se v mnoha oblastech ve světě používá jako digestiv po jídle. Nepřipomíná ani vzdáleně ovocné destiláty z třešní, švestek nebo malin, má navíc léčivé účinky. Zejména efektivně řeší akutní žaludeční potíže a pomáhá strávit těžká jídla, tučné maso nebo kořeněné pokrmy. Kapka pelyňkové tinktury uleví po okázalé hostině, ale zbaví také tělo parazitů. Jaké jsou další účinky tohoto nápoje a jak jej připravit?
Léčivý pelyněk, známý už ve starověku
Pelyněk pravý (Artemisia absinthium) je známá bylina s dřevnatým stonkem, která vyniká žlutými květy a vyznačuje se vysokým obsahem silic, které mají léčivé účinky, ale mohou být i toxické. Nadměrná konzumace může způsobovat závratě nebo křeče. Chuť pelyňku je hořká. Kromě tinktury je známá tato bylina z mnoha likérů a alkoholických nápojů, mimo jiné z absintu nebo z vermutu. Pelyněk jako léčivá rostlina je známá už od starověku, pro léčbu žloutenky nebo nákazy střevními parazity ji používal i Hippokrates.
Pro zmírnění porodních bolestí i zbavení se parazitů
Pro jaké další účely se pelyňku využívalo? Pythagoras, který byl sice matematikem, ale věnoval se i přírodním vědám a medicíně, radil používat namočených listů pelyňku ve víně na tlumení porodních bolestí. Kromě toho se užíval při křečích nebo při menstruačních bolestech. Pelyněk zvyšuje sekreci žaludečních šťáv a doporučuje se při trávicích obtížích, žaludečních nebo žlučníkových kolikách, také při nákaze střevními parazity, především hlísty, červy, škrkavkami nebo tasemnicí.
Jak připravit pelyňkovou tinkturu
Co je potřeba na přípravu domácí tinktury z pelyňku? Připravte si:
- listy pelyňku z pěti výhonků,
- 500 ml lihoviny,
- 500 ml vody,
- 250 g cukru a 250 ml vody na cukerný roztok.
Do nádoby se vloží listy pelyňku, zalijí se roztokem lihoviny a studené převařené vody. Nádoba se uzavře víčkem a dá se stranou na týden na teplé místo. Poté se svaří voda s cukrem a cukerný roztok se přidá k připravené směsi. Opět se sklenice uzavře a nechá se tři týdny odležet. Poté se tinktura přelije přes gázu do skleněné láhve s uzávěrem a uloží do chladu a temna. Užívá se v malém množství po jídle.
Zdroj: https://rachelcorby.wordpress.com/2017/08/07/wormwood-tincture-recipe-a-good-story/