Nedostatek vitaminu C zpočátku nepoznáme. Přitom může vést k rozvoji Alzheimerovy choroby i ztrátě zubů

Nedostatek vitamínu C je diagnostikován jen zřídka, ačkoliv v minulosti se jednalo o velmi častý problém, který postihoval především námořníky, kteří neměli přístup k čerstvému ovoci a zelenině. Na vině je tedy především nevhodná strava. Vitamín C se ukládá především ve slinivce břišní a játrech, bohužel se většina vyloučí močí.

Proč je vitamín C tak důležitý?

Vitamín C podporuje imunitní systém. Podílí se na přeměně bílkovin, tuků a sacharidů, podporuje hojení ran, zpomaluje proces stárnutí pokožky, reguluje hladinu glukózy v krvi, zklidňuje alergické reakce a snižuje hladinu cholesterolu. Klesá díky němu riziko nachlazení, infekcí a mrtvice. Má ochranný účinek na cévy. Nedostatek vitamínu C vzniká v těle týdny a zpočátku je asymptomatický.

Doporučený článek:  Velké množství tuku prospěje. Stačí sáhnout po oblíbeném ovoci, bát se ho nemusí ani diabetici

Nejčastějšími příčinami jsou nevhodná strava, poruchy příjmu potravy, onemocnění ledvin, užívání léků, nadměrná fyzická aktivita, poruchy vstřebávání a chronický stres. Důležitá je pravidelná konzumace ovoce a zeleniny a v zimě užívání suplementů. Nedostatek vitamínu C se může projevit oslabením obranyschopnosti, bolestí svalů a kloubů, spavostí a slabostí, nedostatkem chuti k jídlu, krvácením z dásní a zhoršením stavu pokožky, vlasů a nehtů.

Zdroj obrázku: Freepik

Kurděje jsou závažné onemocnění

Onemocnění způsobené nedostatkem vitamínu C se nazývá kurděje. Mezi jejich příznaky patří únava, slabost, hematomy na kůži a bolesti svalů a kloubů. Mohou vést ke ztrátě zubů, protože kyselina askorbová podporuje dutinu ústní proti vzniku kazu. Zároveň je ale třeba hlídat množství, i nadbytek vitamínu může být pro tělo nepříznivý.

Doporučený článek:  Bulgur má nízký glykemický index. Je vhodný pro diabetiky i pacienty s inzulínovou rezistencí

Nedostatek vitamínu C pociťuje i mozek, u kterého může dojít k poklesu kognitivních funkcí nebo rozvoji Alzheimerovy choroby. Vitamín C doplňujte pestrou stravou, především ovocem a zeleninou. Nachází se ve velkém množství v šípcích, jahodách, černém rybízu, paprice, bramborách, brokolici, růžičkové kapustě a petrželi.

Zdroj: https://www.webmd.com/vitamins-and-supplements/ss/slideshow-vitamin-c-deficiency
.

Doporučené články