Cereálie a lepek patří do jídelníčku i těch nejmenších. Je důležité zařadit je včas

Obiloviny jsou základem zdravého jídelníčku, toto pravidlo platí pro dospělého a mělo by platit i pro nejmenší děti. Kojenci si však na chutě a novinky ve stravě musí postupně zvyknout, cereáliím by se vyhýbat neměli, obdobně jako lepku. Právě doba, kdy kojenci začínají objevovat pestrý svět chutí, je čas, kdy lze zařadit cereální výrobky do jejich stravy. Na co je důležité myslet a proč je vhodné se nevyhýbat lepku?

Mateřské mléko je základ

Po narození je jednoznačně nejvhodnější mateřské mléko, které dodává novorozenci dostatek tekutin, energie, protože obsahuje velké množství sacharidů, ale také živin v podobě bílkovin, tuků, vitamínů, minerálů i protilátek pro posílení imunity. Až v pátém měsíci se doporučuje zařazovat do jídelníčku první potraviny, jako jsou zelenina, ovoce, obiloviny, ryby nebo maso. U nejmenších je vhodné začít s cereáliemi opatrně pomocí kaší, které jsou lehce stravitelné a vyrábějí se přesně pro daný věk. Vhodnější jsou nepřislazované a nesolené.

Doporučený článek:  Vaření lišek v kuchyni: Z jedné porce se dá vytvořit dávka vitamínů pro celou rodinu
Zdroj obrázku: Freepik

Pozor na přísady a barviva

V dnešní době už existují celé řady různých cereálních výrobků, rodiče vždy musí zohlednit věk dítěte. Pro nejmenší se nehodí různé druhy krekrů nebo tyčinek, pozor je nutné dávat na složení. Některé výrobky mohou obsahovat přidané látky, éčka nebo různá barviva. U pochutin hrozí také vyšší obsah soli. Z toho důvodu je vhodné batolata seznamovat s cereáliemi pomocí neslazených kaší, aby si nenavykla na sladkou chuť, později by mohly děti cereálie jiné než slazené odmítat.

Doporučený článek:  Běžné chyby v měření a přípravě ingrediencí, které dělají začátečníci

Lepek není na škodu

Při zařazování nových chutí a jídel do stravovacího režimu nejmenších je nutné vždy sledovat reakci, zda nedochází k rozvoji alergie. Výrobky s lepkem není nutné vyřazovat, protože se jedná o rostlinný protein, který je součástí obilovin. Opět kaše jsou pro seznamování s lepkem nejvhodnější. Obiloviny jsou perfektním zdrojem energie, ale také ostatních živin a vitamínů, především vitamínu B a minerálních prvků, jako jsou hořčík, železo nebo zinek. Kaše se navíc vyrábí v mléčné i nemléčné variantě, proto je mohou zařadit do jídelníčku i rodiče dětí s alergií na bílkovinu kravského mléka (ABKM).

Zdroj: https://solidstart.ie/when-how-introduce-gluten-baby/
.

Doporučené články