Brambory jsou vynikající na mnoho způsobů. Použít je můžete v nespočtu pokrmů a na našem stole by neměly chybět. Nejde jen o jejich chuť, ale také úžasné vlastnosti, vitamíny a minerály, které poskytnou našemu tělu. Podívejme se, proč byste na ně neměli zapomínat a proč byste neměli věřit mýtům, které brambory obklopují.
Jaké živiny brambory obsahují?
Brambory obsahují mnoho vitamínů, minerálů a dalších živin. Jsou velmi bohaté na vitamíny skupiny B (B1, B2, B3, B6, B12), C, A, D a E, ale také mnoho dalších látek. Obsahují také fenolické sloučeniny, které fungují jako antioxidanty. Dále v nich najdeme mikroživiny (jód, železo, měď, zinek a mangan) a makroživiny (fosfor, vápník, hořčík, draslík a sodík).
Brambory obsahují pouze 72 kcal. Ostatní kalorie, kvůli kterým si získali špatnou pověst, jim dodává smetana, máslo, omáčky nebo jíška, se kterými se nejčastěji připravují. Zároveň smažení jim také nepřidává na zdraví. Místo toho vsaďte na přirozenější způsoby přípravy, jako je vaření, pečení nebo dušení. Se zeleninou nebo kouskem masa se stanou velmi zdravou součástí vašeho jídelníčku.
Jsou brambory skutečně zdravé?
Andské odrůdy brambor jsou nejzdravější, jestli chcete jíst to nejlepší z nejlepšího. Obsahují totiž antokyany, které předcházejí rozvoji kardiovaskulárních onemocnění nebo rakoviny. Brambory obecně zklidňují záněty v těle a neutralizují kyseliny. Zároveň pozitivně působí na práci sleziny a slinivky břišní. Využít je ale můžete také pro snížení krevního tlaku a léčbu vředů.
Zajímavá fakta o bramborách, která zaručeně neznáte
Brambory se slupkou (americké brambory) jsou nutričně nejkompletnějším jídlem. Dánští vědci jedli pouze tento typ brambor po dobu 3 let, aby to dokázali. Podle čínské medicíny jsou brambory zodpovědné za rozvoj citlivosti člověka a soucit. Podle některých odborníků se populace v Evropě rozrostla díky přivezení brambor do Evropy a rozšíření ze Španělska po celém kontinentu.
Zdroj: https://www.webmd.com/diet/health-benefits-potatoes