Aroma a chuť hub nejlépe vyniknou při vhodně zvoleném koření

Houbařská sezóna je v plném proudu. Gumovky, košík s nožíkem a jde se do lesa, to je plán, který má mnoho Čechů pro zářijové dny, protože v létě se houbám příliš nedařilo vlivem výkyvů teplot a enormního sucha. Jenže najít lesní plody je jedna věc a styl úpravy druhá. Ne vždy platí, že krásně vypadající houby budou také dobře chutnat, protože leckdo je prostě neumí připravovat. Jedním z největších nešvarů je, že se nenechá vyniknout jejich chuť, kterou přebije příliš aromatické či intenzivní koření. Jak tedy správně houby okořenit?

Doporučený článek:  Tipy pro správně vykynuté těsto

Na všechny způsoby

Lesy slibují v září hojnou sklizeň, proto nic nebrání tomu, vyrazit za jejich hledáním do přírody. Krásná procházka na čerstvém vzduchu doplněná o úžasné úlovky více než potěší. A jak houby připravit? Rozhodně se musí vyhodit červivé nebo plesnivé exempláře a dobře jednotlivé kusy očistit. Následně se mohou vařit, smažit, sušit nebo nakládat. Houby mají velmi specifickou chuť, proto je potřeba je správně dochutit.

Zdroj obrázku: Freepik

Čím dodat pověstný šmak?

Po jakém koření sáhnout? Při smažení na másle chutnají výtečně jen posypané petrželkou, která se přidává na samotný závěr, aby ji tepelná úprava nepoškodila. Po vzoru středomořské kuchyně se mohou ozvláštnit pomocí sušeného rozmarýnu, který nás přenese svým borovicovým aromatem zpátky do lesa, nebo tymiánu, který naopak přidá na zemitosti. Takto připravené houby chutnají skvěle s čerstvě upečeným chlebem.

Doporučený článek:  Při správném uskladnění vydrží ovoce a zelenina déle čerstvé

Paprika nebo chilli? Ne!

Někteří strávníci nedají dopustit na mletou pálivou papriku nebo přímo na chilli. Takto výrazné koření pak přidávají do všech pokrmů, u hub je to ale na škodu. Agresivní a pálivá chuť zcela přebije lahodnost a jemnost hub, proto se různé druhy pálivého koření nedoporučuje přidávat právě k tradičním houbám. U nich v zásadě platí, že méně je více, proto se všechno koření přidává jen po špetce, aby dodalo jídlu nezapomenutelný šmak.

Zdroj: https://www.boglarchamp.ro/en/what-spice-goes-best-with-mushrooms/
.

Doporučené články