Zdravé a snadno stravitelné bílkoviny, množství vitamínů, minerálů a omega-3 kyselin, sleď přináší spoustu výhod. Důležité je, že tato ryba neabsorbuje rtuť a jiné těžké kovy. Může si ji tedy vychutnat každý? Je čerstvý, solený, nakládaný sleď stále jednou z nejzdravějších potravin?
Nejbezpečnější podoby této ryby
Čerstvý sleď obsahuje spoustu bílkovin, vitamíny rozpustné v tucích (A, D, E a K), železo, zinek, jód a nejžádanější typ tuků pro zdraví, tj. esenciální mastné kyseliny s důrazem na omega-3 mastné kyseliny. Sleď patří k druhům ryb, které nehromadí rtuť a těžké kovy.
Příliš solíme
Běžně komerčně dostupné solené sledě mají velmi vysoký obsah sodíku. V naší současné stravě dominují vysoce zpracované potraviny a většina z nás proto konzumuje příliš mnoho soli. V potravinářském průmyslu se s ní zachází nejenom jako s aromatickou přísadou, ale také jako s levným a účinným konzervačním prostředkem. Sůl je přítomna i v cukrovinkách a mnoha dalších potravinách, ve kterých ji vůbec nečekáme. Přebytek soli ve stravě přináší vyšší riziko vzniku hypertenze a dalších srdečních onemocnění, včetně aterosklerózy. Příliš mnoho soli znamená zátěž nejenom pro srdce, ale i pro ledviny.
Kdo by se měl solených ryb vyvarovat?
- Lidé s hypertenzí, arteriosklerózou a dalšími kardiologickými nemocemi,
- osoby po infarktu myokardu nebo cévní mozkové příhodě,
- těhotné ženy,
- kojící matky,
- malé děti.
Pozor na alergie
Vždy se vyplatí vsadit na čerstvé ryby. Marinované sledě, které jsou v běžném prodeji, mají různou nutriční kvalitu. Mohou se značně lišit ve složení. Proto je dobré je vždy zkontrolovat. Marináda zároveň bývá plná konzervantů a barviv, což pro lidské zdraví není dobré. Pozor také na alergii na sledě. Mezi její nejčastější příznaky patří otoky a kožní onemocnění v podobě vyrážky, zarudnutí a svědění.
Zdroj: https://www.fitday.com/fitness-articles/nutrition/healthy-eating/the-nutrition-of-pickled-herring.html