Základem dobré pizzy je kvalitně připravené těsto. Důležité je dopřát mu čas

Domácí pizzy mohou být mnohem chutnější než ty koupené v profesionální restauraci a jistě lepší než mražený polotovar. Je třeba však poznat několik užitečných triků a pravidel. Základem je samozřejmě chutné těsto. Připravte si výbornou pizzu v pohodlí svého domova.

Tenké a chutné těsto

Domácí pizzy často nechutnají jako ty z pizzerie. Většinou bývá těsto příliš tlusté. Aby bylo tenké se správnou konzistencí, potřebuje delší dobu a hlavně energické ruční hnětení. Je také velmi důležité zvolit správnou mouku. Nejlepší typ je 00, speciálně určený pro pizzu nebo 550. Na konci hnětení musí být těsto pružné a nelepivé. Pokud se vám těsto lepí, mouku přidávejte jen v malých množstvích.

Doporučený článek:  Podzimní úroda je skvělou příležitostí pro upečení domácí pizzy

Po vytvoření kompaktního těsta jej odložte na pár hodin do chladničky. Nejlepší je odložit ho na celou noc. Po vyjmutí z chladničky jej nechte hodinu stát při pokojové teplotě, aby se těsto trochu zahřálo ještě předtím, než s ním budete pracovat. Správně by se těsto na pizzu nemělo válet, ale jen ručně roztahovat. Díky takové přípravě se nepřipravíte o cenné vzduchové bubliny.

Zdroj obrázku: Freepik

Recept na výborné těsto

K přípravě budete potřebovat 3 šálky mouky, 1/4 kostky droždí, 1 šálek mléka, 3 polévkové lžíce oleje, 1 plochou čajovou lžičku cukru a 1/2 lžičky soli. Do větší misky vložte suché přísady (mouku, sůl, cukr), přidejte olej, vše promíchejte. Kvasinky rozdrťte ve sklenici mléka, které by mělo mít pokojovou teplotu, a nechte 10 minut kynout. Takto připravený kvásek přidejte k ostatním přísadám a vymíchejte těsto. Těsto je nejlepší hníst ručně a alespoň 15 minut.

Doporučený článek:  Karbanátky nebo boloňské špagety jsou nuda. Vyzkoušejte netradiční recepty s mletým masem

Z těsta tvoříme kouli, vložíme zpět do suché misky, přikryjeme potravinovou fólií a osm hodin ho necháme odpočinout v chladničce. Po vytáhnutí těsto necháme hodinu při pokojové teplotě. Hotové těsto neválíme, ale ručně natáhneme na prkno, což mu dodá kruhový tvar. Chcete-li si vychutnat opravdu chutnou pizzu, je důležité si připravit dobrou omáčku a zvolit kvalitní suroviny, které poklademe navrch.

Zdroj: https://sallysbakingaddiction.com/homemade-pizza-crust-recipe/
.

Doporučené články