Přebytek velikonočních vajec nemám. První týden všechny sníme, hitem v naší rodině je vaječný tatarák

Co s vařenými vejci, která přinesou koledníci? Zužitkujte je snadno během prvního týdne po Velikonocích. Tak jako to dělám já. Tohle jsou v naší rodině ty nejoblíbenější možnosti použití vařených vajec.

Snadná omeleta

První věc, kterou si ráda připravím z vajíček vařených natvrdo, jsou křupavé a zdravé vajíčkové omelety. Stačí vajíčka nakrájet na menší kousky a smíchat je s různými zeleninovými přísadami, jako jsou papriky, cibule, rajčata nebo špenát. Do směsi přimíchám ještě syrová vejce, aby se vše spojilo. Poté směs naliju na pánev a opékám, dokud nevytvoří křupavou vrstvu. Omelety jsou skvělou možností pro snídani, svačinu nebo lehký oběd.

Doporučený článek:  Houby zatíží trávení na dlouhé hodiny. Správná kombinace na talíři ale dokáže potížím předejít

Lehký salát

Další možností, jak využít vajíčka vařená natvrdo, jsou chutné saláty. Stačí je nakrájet na menší kousky a smíchat je s různými druhy zeleniny, jako jsou salát, okurka nebo avokádo. Můžete také přidat různé druhy doplňků, jako tvaroh, tuňák nebo sýr. Pro dochucení stačí přidat trochu soli, pepře a octa. Fantazii se meze nekladou.

Zdroj obrázku: Freepik

Populární tatarák

Hit naší rodiny. Pokud mám trochu více času, ráda si připravím i vajíčkový tatarák. Stačí nakrájet vajíčka na velmi drobné kousky a smíchat je s nasekanou cibulí, hořčicí, majonézou, kyselou okurkou a kořením. Jde o stejný postup, jako bych dělala ten klasický masový. Tatarák je skvělou možností jako předkrm nebo svačina. Třeba s opečeným chlebem nebo bagetou. Já preferuji pečivo světlé.

Doporučený článek:  Správné skladování udrží zeleninu i ovoce mnohem déle čerstvé. Na tyto kombinace zapomeňte

Plněná vejce

A nakonec, když chci opravdu něco výjimečného, udělám plněná vejce. Uvařené vajíčko oloupu, odkrojím ve zhruba 1/3 a vyndám žloutek. Ten spolu s odkrojeným bílkem rozmixuji s majonézou, trochou soli a pepřem. Touto směsí potom připravená vajíčka znovu naplním. Jsou to skvělé chuťovky, alternativa k takzvanému ruskému vejci, které zná určitě každý. I tady samozřejmě můžete přidat trochu uzeniny, kyselé okurky atd.

Zdroj: Autorský text, e-mailový příspěvek Petry K., redakčně zkráceno a upraveno.

.

Doporučené články