Málo vitamínu D má vážné následky. Dobře ho prozradí příznaky, kterých si nevšímáme

Vitamín D je klíčový pro udržení zdraví kostí a zubů, protože pomáhá tělu vstřebávat vápník a fosfor z potravy. Kromě toho hraje také důležitou roli v udržení zdravého imunitního systému, srdce, svalů a mozku.

Mnoho lidí trpí nedostatkem vitamínu D zejména v zimních měsících, kdy je méně slunečního záření, které je jedním z hlavních zdrojů tohoto vitamínu. Nedostatek vitamínu D může vést k oslabení kostí a zvýšenému riziku osteoporózy a zlomenin. Studie také ukázaly, že nedostatek vitamínu D může být spojen s větším rizikem řady onemocnění, včetně rakoviny, diabetu, hypertenze a autoimunitních onemocnění. A jak nedostatek poznat? Všímejte si jasných, ale často nenápadných příznaků.

Doporučený článek:  Nejčastější mýty spojené s přípravou dokonalého vývaru

Koukněte se na hřeben

Jedním z příznaků nedostatku vitamínu D je vypadávání vlasů. Při každém česání se proto koukněte na hřeben. Pokud na něm zůstává více vlasů než obvykle, nemusí to znamenat jenom problémy se stářím nebo genetikou. Jasně to ukazuje i na nedostatek známého vitamínu.

Zdroj obrázku: Freepik

Ošetřete si rány

Čas od času se nám stane, že si ublížíme. Řízneme se nožem nebo se škrábneme. Obvykle stačí takovou ránu vydezinfikovat a zalepit náplastí. Kdo je zdravý, tomu se rána i rychle zahojí. Pokud to ale nejde dle plánu a hojení trvá dlouho, může to být důsledek nedostatku vitamínu D v těle.

Doporučený článek:  Vědci si vzali na mušku pravidlo pěti vteřin. Jídlo spadlé na zem mnozí beze strachu snědí

Řešte bolest

Když vás svaly bolí po sportovním výkonu nebo nadměrné zátěži, je to normální jev. Když se ale bolesti svalů a kostí objevují i při běžném denním režimu, řešte to. Nikoliv léky na potlačení bolesti, ale tím, že zvýšíte množství vitamínu D ve svém jídelníčku.

Choďte k zubaři

Nepodceňujte pravidelné návštěvy zubaře. Pokud se na preventivních prohlídkách začnou objevovat neustále nové kazy, buďte na pozoru. Zvýšená kazivost zubů je totiž také jedním z projevů toho, že vám v těle chybí dostatek vitamínu D. Jeho pravidelným příjmem lze problémy se zuby vyřešit.

Zdroj: https://www.webmd.com/diet/guide/vitamin-d-deficiency
.

Doporučené články