Moderní salát s trochou masa a známou asijskou surovinou zachutná i zapřisáhlým odpůrcům zeleniny

Myslíte si, že salát může být jen ze zeleniny? Chyba – tento vydatný rýžový salát je skvělou a zdravou volbou při všechny, kdo se chtějí stravovat zdravě, ale jen zelenina jim nestačí. Rýže dodá vašemu pokrmu dostatek komplexních sacharidů, které dodají vašemu tělu potřebnou energii a zelenina zase zajistí vyvážený příjem vlákniny a vitamínů. Je to ideální volba na lehkou večeři či oběd, kdy není mnoho času nazbyt, ale přesto chcete jíst kvalitně a vyváženě.

Rýže je důležitá

Rýže je bohatým zdrojem energie a má nízký obsah tuku a cholesterolu. Je bohatá na sacharidy, bílkoviny, vitamíny a minerální látky. Obsahuje také vlákninu, která pomáhá udržovat zdraví střev a reguluje trávení. Rýže je také skvělou volbou pro lidi, kteří trpí celiakii nebo glutenovou intolerancí, protože je bezlepková.

Doporučený článek:  Vynikající salát s květákem a kuřecím masem pro celou rodinu

Rýže je také známa pro své antioxidační vlastnosti, které pomáhají chránit buňky před poškozením volnými radikály. Má také pozitivní vliv na kardiovaskulární zdraví, protože snižuje hladinu cholesterolu v krvi. Rýže je také bohatá na vitamín B6, který podporuje správnou funkci nervového systému a snižuje riziko deprese a úzkosti.

Ani šunka není špatná

Šunka je bohatým zdrojem bílkovin a železa, které jsou důležité pro správnou funkci imunitního systému a pro udržení zdraví kostí. Je také bohatá na zinek, který je nezbytný pro růst a regeneraci tkání, a na selen, který pomáhá chránit buňky před poškozením volnými radikály. Avšak šunka může zároveň problém, pokud jde o obsah soli a tuku, takže by měla být konzumována s mírou, zejména u lidí s vysokým krevním tlakem nebo jinými kardiovaskulárními riziky.

Doporučený článek:  Cukr je drahý, oblíbené zavařeniny ale připravíte i bez něj. Tyto tři recepty musíte zkusit
Zdroj obrázku: Freepik

Suroviny

  • rýže – 200 g
  • červená paprika – 1 kus
  • pepř – dle chuti
  • kukuřice – půl plechovky
  • sůl – dle chuti
  • malá cibule – 1 ks
  • šunka – 150 g
  • majonéza – 3 lžíce

Jak postupovat?

Nejprve je potřeba připravit si rýži. Záleží, jakou rýži budete používat. Pokud ji máte ve varných sáčcích, postupujte dle návodu na krabici. Jinak je vhodné rýži vařit v nízkém silnostěnném hrnci a vždy ji vsypávat až do vařící vody a na plotně nechat asi 20 minut. Množství vody by mělo být dvojnásobné oproti množství rýže. Nezapomeňte vodu také dobře osolit a případně přidat i jiné koření – později už se rýže nedá tak snadno dochutit.

Jakmile máte rýži uvařenou, připravte si zeleninu. Papriku si omyjte a očistěte a nakrájejte na malé kostičky. Stejně tak si nakrájejte také šunku a cibuli. Vše se snažte nasekat najemno, aby se ingredience mohly s rýží dobře propojit.

Doporučený článek:  Jednoduchý a velmi rychlý sendvičový salát na toasty

Nachystejte si velkou misku a do té přidejte uvařenou rýži, papriku, kukuřici a šunku. Vše dochuťte solí a pepřem, případně i jinými bylinkami dle vaší chuti a fantazie. Na závěr přidejte ještě 3 lžíce majonézy. Dobře promíchejte a dejte krátce odležet v lednici. Tak se budou moci jednotlivé ingredience a chutě dobře propojit.

Jak servírovat?

Vychlazený salát můžete dozdobit snítkou petrželky. K salátu se již většinou nepřikusuje pečivo, jelikož sama rýže je dostatečným zdrojem sacharidů. Pokud chcete salát obměnit, můžete různě pracovat se surovinami v něm. Například je možné dát místo šunky kousky kuřecího masa – záleží jen na vás a na vašich chutích.

Zdroj: https://www.chhs.colostate.edu/krnc/monthly-blog/is-rice-good-for-you/, https://www.healthline.com/nutrition/is-ham-healthy, https://www.midwestliving.com/recipe/salads/new-ham-and-rice-salad/
.

Doporučené články