Nejlepší lék na nachlazení má každý v kuchyni. Majoránka přinese rychlou úlevu

Současné období je ve znamení nachlazení, virových onemocnění nebo přímo chřipek, které trápí malé i velké. Slabost, kašel, teploty, v lékárnách se tvoří dlouhé fronty zákazníků, kteří touží po rychlém uzdravení. Kromě omezených dodávek jsou mnohé léky plné látek, které mají negativní vedlejší účinky. V tom případě je vhodný čas sáhnout po domácí medicíně. V lidovém léčitelství má při zmiňovaných obtížích své nezastupitelné místo obyčejná majoránka, která se najde v každé domácnosti. Jak ji využít jako přírodní medicínu?

Na kašel i na rýmu

Pilulky každé čtyři hodiny, dětem žvýkací tobolky několikrát denně a všem pak nosní kapky a horký rozpustný nápoj s vitamíny na posílení imunity, v lékárně se prodává nepřeberně přípravků na nachlazení, ale vždy je dobré se obrátit na svého lékaře a nechat si poradit. Další možností je přírodní léčba pomocí bylin. Majoránka nabízí možnost, jak se rychle zbavit rýmy a otoku nosní sliznice, a poradí si dokonce i s kašlem, protože obsahuje látky s expektoračními účinky. Zatočí zejména s vlhkým kašlem, který je v tomto zimním období nejčastější.

Doporučený článek:  Bobkový list je tajným lékem na kašel i bolavé klouby. Jeho užívání má ale přísná pravidla
Zdroj obrázku: Freepik

Inhalace při ucpaném nosu a dutinách

Co dělat při rýmě a při zánětech dutin? Vhodnou volbou jsou inhalace, pro které je majoránka ideální. Sušená majoránka se nasype do misky nebo do hrnce a zalije se vroucí vodou, nechá se pár minut pod utěrkou louhovat. Inhalace se provádí s hlavou nakloněnou nad nádobou, důležité je přikrytí ručníkem a vdechování vonných výparů. Vhodné je nepřekračovat doporučenou dobu asi 15 minut, přičemž se kúra nesmí provádět po jídle. Inhalace se opakují dvakrát denně.

Doporučený článek:  Zázrak mezi bylinkami vyřeší každý problém s pokožkou. Akné i bradavice budou patřit minulosti

Majoránkový nálev nebo kloktadlo

Neméně účinný je výluh ze sušené majoránky. Do sklenice se vsype lžíce sušené byliny a zalije se vroucí vodou, přikryje se talířkem a nechá 15 minut louhovat, po scezení se nálev pije oslazený lžičkou medu. Doporučovaná denní dávka jsou 2 až 3 sklenice. Kromě nálevu je efektivní též kloktadlo. Opětovně se připraví nálev ze lžíce sušené majoránky zalité vroucí vodou, který se scedí po 10 minutách a doplní o jednu lžíci olivového oleje. Po smíchání se používá jako kloktadlo, nálev se po vykloktání hrdla vyplivuje.

Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/marjoram
.

Doporučené články