Ať už mletá, nebo instantní, káva zdraví prospěje. Někdo by se jí přesto měl vyhnout

Jaký vliv má na naše zdraví pití kávy? A je vhodnější zvolit mletou, nebo rozpustnou? Jak je to doopravdy? Pokud jste opravdový milovník kávy a máte doma kvalitní kávovar, toto neřešíte. Nicméně pokud to tak není a přesto si chcete vychutnat kvalitní kávu, je potřeba si vybrat.

Mletou, nebo instantní?

Vždy záleží na množství. Káva není ve své podstatě nezdravá, právě naopak. Obsahuje mnoho antioxidantů, které mají pozitivní vliv na metabolismus. Eliminují působení volných radikálů a pomáhají tím předcházet rakovině. Vše má svá pro a proti. Instantní káva je většinou vyráběna z méně kvalitních zrn a obsahuje méně kofeinu, je tedy šetrnější k našemu žaludku. Navíc je méně kalorická.

Doporučený článek:  Orální onemocnění může mít mnoho podob. Úlevu při bolesti a podráždění přinesou i domácí prostředky

Máte raději tureckou kávu?

Nemusíte se zcela vzdát své oblíbené turecké kávy a její podmanivé vůně. Pokud vám ale záleží na zdraví, louhujte ji pouze několik minut. Takto připravená káva začne totiž po dvaceti minutách vylučovat pro tělo škodlivé látky, tedy karcinogeny, třísloviny a větší množství kofeinu. Oddělte lógr od zbytku nápoje. Lepší variantou je použití french pressu. Mletou kávu zalijete vodou, zamícháte a necháte 4 minuty odstát. Pak zatlačíte sítko dolů a oddělíte tím kávovou sedlinu od vody. Zabráníte tím, aby se z kávy uvolnily škodliviny.

Doporučený článek:  Nepečené dorty znali už ve starověkém Řecku, dnes patří mezi nejpopulárnější dezerty
Zdroj obrázku: Freepik

Moka konvička

Pokud máte rádi kávu, ale nechce se vám do koupě kávovaru, můžete si pořídit moka konvičku. Použití je snadné. Naplníte vodou spodní část konvičky po rysku a do sítka nasypete kávu. Nasadíte horní díl a zašroubujete. Postavte na plamen a přiveďte k varu. Následně ztlumte. Ve chvíli, kdy je káva hotová, konvička vydá typický zvuk a je potřeba ji okamžitě odstavit, abyste ji nepřepálili.

Kdo by neměl pít kávu?

Jsou určité skupiny lidí, které by se měly zcela vyhýbat konzumaci kávy. Nepatříte mezi ně?

  • Lidé trpící refluxem,
  • lidé s arteriální hypertenzí,
  • osoby citlivé na kofein.
Doporučený článek:  Houby nesmí chybět na stole po celý rok. Sušené mohou chutnat stejně dobře jako právě nasbírané

V takovém případě byste se kávě měli zcela vyhnout. Pro zdravého člověka není pití kávy do určitého množství problém.

Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/8-ways-to-make-your-coffee-super-healthy
.

Doporučené články