10 tipů, jak ušetřit v kuchyni každý den

Vaření může být nejen příjemnou aktivitou, ale také poměrně nákladnou částí domácího rozpočtu. Správným přístupem a plánováním však můžete v kuchyni ušetřit peníze i čas. Zde je 10 tipů, jak vařit efektivněji a hospodárněji.

1. Plánování jídel

Plánování jídel na celý týden může snížit frekvenci nákupů a pomoci předejít impulzivnímu utrácení. Také to umožňuje využívat suroviny efektivněji a snižovat množství potravinového odpadu.

2. Nákupy s seznamem

Chodit nakupovat se seznamem potřebných surovin zabraňuje zbytečnému nákupu toho, co doma již máte, nebo co nepotřebujete. Dodržujte seznam a vyhýbejte se nákupu věcí, které nejsou na seznamu.

Doporučený článek:  Dobře uložené těsto na pizzu vydrží čerstvé až tři dny

3. Kupujte ve velkém a na slevy

Velké balení surovin bývá často cenově výhodnější. Sledujte slevy a akce ve vašem obchodě a nakupujte větší množství produktů, které se nepokazí a běžně používáte.

4. Využití zbytků

Zbývající jídlo z večeře můžete použít pro další den jako oběd nebo připravit z něj úplně nové jídlo. Buďte kreativní a transformujte zbytky, aby nedošlo k jejich ztrátě.

5. Domácí konzervace

Učení se konzervovat potraviny, jako je zavařování, sušení nebo zamražování, může výrazně prodloužit trvanlivost sezónních plodin a snížit potřebu častého nákupu.

Zdroj obrázku: Freepik

6. Vaření větších porcí

Příprava větších porcí a jejich následné mrazení na později může ušetřit čas i peníze. Když máte již připravené jídlo, snižujete pravděpodobnost, že sáhnete po drahých a méně zdravých alternativách, jako je rychlé občerstvení.

Doporučený článek:  Multitasking v kuchyni pomáhá vařit efektivně. Pozor na časté chyby

7. Optimalizace spotřeby energie

Používejte správnou velikost hořáku nebo plotýnky pro vaše pánve a hrnce, a přikryjte hrnce pokličkou, aby se urychlil vařící proces a snížila spotřeba energie.

8. Ruční práce místo spotřebičů

Místo používání elektrických spotřebičů pro jednoduché úlohy, jako je šlehání nebo mixování, použijte ruční nástroje, které nevyžadují elektřinu a nabízejí i trochu cvičení.

9. Údržba kuchyňského náčiní

Pravidelná údržba vašeho kuchyňského náčiní, jako je broušení nožů a čištění spotřebičů, zajistí, že budou fungovat efektivně a vydrží déle.

Doporučený článek:  Vaření ze zbytků nahrává kreativitě a předejde zbytečnému plýtvání

10. Výběr ekonomických surovin

Nakupujte ekonomické suroviny, které vám umožní připravit více jídel za méně peněz. Suroviny jako jsou obiloviny, těstoviny, luštěniny a sezónní zelenina mohou být základem mnoha chutných a zdravých jídel.

Dodržováním těchto tipů můžete učinit vaření doma více nákladově efektivním, zatímco stále si můžete užívat různorodost a kvalitu jídel, která připravujete. Kromě finanční úspory může být vaření doma také zdravější volbou, která vám umožní lépe kontrolovat složky a metody přípravy jídla.

Zdroj: https://www.robertdyas.co.uk/blog/money-saving-tips-to-help-you-cut-bills-in-the-kitchen
.

Doporučené články