V kuchyni můžete na vaření, smažení i pečení použít mnoho druhů olejů. Každý z nich je přitom vhodný pro jiné pokrmy a jiné použití. Proto se podíváme na tři základní druhy, ale také pár netradičních variant olejů, se kterými se můžete setkat. Naučte se, jak je správně používat a užijete si vaření i své jídlo mnohem více. Jak používat jednotlivé druhy olejů?
Olivový olej
Extra panenský olivový olej je ideální pro studené pokrmy, např. saláty nebo dresinky. Rafinovaná varianta je mnohem lepší pro vaření nebo smažení při nižších teplotách. Extra panenský nepoužívejte na smažení. Za prvé má nižší kouřový bod a za druhé je to škoda, protože je velmi kvalitní.
Slunečnicový olej
Tento druh oleje je v Čechách asi nejrozšířenější. Můžete ho použít pro studené pokrmy, vaření i pečení. Nemá žádnou chuť a nevadí mu ani vysoké teploty. Právě díky tomu je velmi vhodný pro smažení i fritování. Pro řízky, hranolky i jiné smažení je nejlepší.
Řepkový olej
Smažení i dochucování studených pokrmů zvládnete také s řepkovým olejem. Tento produkt je velmi bohatý na omega-3 mastné kyseliny a snese také vysoké teploty. Tento univerzální olej můžete využít v kuchyni mnoha způsoby, ale podle mnohých není zrovna nejzdravější.
Kokosový a avokádový olej
Na druhou stranu olej z kokosů je na tom se zdravým mnohem lépe. Použít ho můžete na vaření, pečení nebo do asijských pokrmů. Avokádo je také bohaté na zdravé tuky. Navíc tento produkt můžete použít do studených pokrmů i na smažení. Nejlépe ovšem chutná v marinádách a salátech.
Sezamový, lněný a dýňový olej
Sezamový olej je ideální pro stir-fry nebo saláty. Používejte ho hlavně pro dochucení. Lněná varianta je velmi zdravá a snadno ji použijete do salátů, smoothie nebo pro dochucení. A nakonec dýňový olej je dost netradiční, ale na podzim ho můžete přidat do jídelníčku, hlavně do salátů a polévek.
Zdroj: https://www.delish.com/cooking/a43042523/types-of-cooking-oil/