Zázrak, který si můžeme dopřát každý den. Šťáva z granátového jablka příjemně překvapí nejen svou chutí

Granátové jablko je zázrak z oblasti Středomoří, který stále v tuzemsku čeká na objevení. Plody marhaníku granátového dozrávají v období od září do prosince a patří mezi zázračné ovoce. Není divu, že jej mnozí řadí mezi superpotraviny, protože obsahuje cenné vitamíny, minerály a antioxidanty. Proč zařadit granátové jablko do jídelníčku a co přináší pití vylisované šťávy z tohoto ovoce?

Ze Středomoří na tuzemské stoly

Granátová jablka nejsou v Česku příliš známá, ale pomalu jim lidé přicházejí na chuť. Jejich výhodou je nezaměnitelná chuť, nadto vynikají krásnou barvou a příjemnou vůní. Dovážejí se především z oblasti Středomoří, ale pěstují se po celém světě, kam se dostala z malého ostrůvku v Somálsku. Oblíbená jsou v Americe, v Asii i v Jižní Americe. Mezi nejlahodnější patří odrůdy z Íránu. Toto ovoce obsahuje velké množství vitamínů, minerálů a antioxidantů, současně vyniká svými antibakteriálními a antivirovými vlastnostmi. Podle léčitelů k tomu granátová jablka zmírňují stresovou zátěž a omlazují.

Zdroj obrázku: Freepik

Do salátů, k masu i na šťávu

Granátová jablka obsahují asi 600 semen, která jsou uspořádána v několika komorách pod tvrdou slupkou. Nejčastěji se proto listuje z plodů šťáva, která se může pít čerstvá samotná nebo v kombinaci s jiným druhem ovoce či zeleniny. Kromě toho se přidávají semínka do zeleninových salátů, ke grilované zelenině, do paštik nebo k pečenému masu a rybám. Neméně často se kombinuje ve sladkých receptech s tvarohem, ricottou nebo smetanou, protože dodává dezertům specifickou chuť i barvu. Navíc se jedná o nízkokalorické ovoce, které obsahuje ve 100 gramech pouhých 83 kalorií.

Pro diabetiky i pacienty s trávicími obtížemi

Granátové jablko obsahuje vitamíny C, E, K a skupiny B, k tomu je plné minerálů, jako jsou draslík, fosfor, zinek, měď, mangan nebo hořčík. Mimo to je zásobárnou antioxidantů, polyfenolů nebo taninů. Pravidelná konzumace semínek nebo pití šťávy reguluje trávení a současně pomáhá snižovat hladinu cukru v krvi, proto se hodí i pro diabetiky. Šťáva z granátového jablka se doporučuje při nevolnostech, průjmech, bolestech břicha, ale také při pálení žáhy nebo při žaludečních nebo dvanáctníkových vředech. Sklenici denně by měli vypít také lidé, kteří mají náročné povolání, protože vitamíny skupiny B zlepšují chod nervové soustavy a snižují stresovou zátěž.

Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/12-proven-benefits-of-pomegranate
.

Doporučené články