Bílý cukr není jedinou možností slazení. Má mnoho zdravějších alternativ, které vyjdou lépe i finančně

Jak cukr ovlivňuje náš organismus? Jaké nemoci nám přináší nadměrné užívání cukrů? A jaké alternativy cukru na trhu jsou?

Jednoduché cukry a složené cukry

Jednoduché cukry (monosacharidy) se vyznačují vysokou energetickou hodnotou. Po konzumaci těchto sacharidů budete mít krátkodobě velkou energii. Po chvíli se bohužel dostaví pocit hladu. Tyto cukry v našem těle zvýší glykemický index a práci slinivky břišní. Slinivka břišní tyto cukry dělí na glukózu, fruktózu, galaktózu, manózu, ribózu a deoxyribózu. Velký šok v našem těle nastane, pokud cukry dodáme ve velkém množství najednou.

Oproti monosacharidům se složené cukry (disacharidy) tráví mnohem déle. To v těle způsobí postupné uvolňování glukózy a s tím i postupné uvolňování energie. Pocit hladu tedy vystřídá pocit sytosti, a to na delší dobu.

Jak tedy přesně bílý cukr škodí našemu zdraví?

Bílý cukr je kombinací fruktózy a glukózy. Díky snížení citlivosti těla na inzulín přispívá ke vzniku diabetu II. Cukr má vliv mimo jiné i na snížení odolnosti a obranyschopnosti organismu. Jak všichni víme, cukr má negativní vliv na zubní sklovinu a také může vést k obezitě. Někteří lidé mohou být na cukru dokonce závislí.

Čím můžeme bílý cukr nahradit?

Nejčastějšími alternativy bílého cukru jsou v obchodech se zdravou výživou, ale i v supermarketech k dostání rostlinné cukry a sirupy. Ku příkladu sirup datlový, či javorový je vhodný k slazení kaší, lívanců a jogurtů. Například čekankovým sirupem si můžete osladit čaj, či kávu, nebo jej můžete použít do pečení místo bílého cukru. Tyto sirupy nejsou tak sladké jako cukr bílý, ale díky na druhou stranu je tělo celé zpracuje, a tak v těle nezůstávají. Úplně se z těla vyloučí. Vyzkoušejte jednu z alternativ a ušetřete tak své tělo zbytečné zátěži.

Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/natural-sugar-substitutes
.

Doporučené články