Zavařování v troubě je snadné a šetří čas

Léto je ideálním obdobím pro zavařování. Máme k dispozici čerstvé ovoce za nízké ceny nebo z vlastní zahrady. Mnoho lidí se rozhodne ovoce uchovat v podobě marmelád, které pak mohou vytahovat v průběhu zimy. Mnoho lidí netuší, že lze zavařovat i v troubě, přitom se jedná o metodu výhodnou. Nejde o nic náročného a lze tak zpracovat velké množství najednou.

Výhody zavařování

Jde o konzervační metodu, kdy se zahřeje obsah sklenic. Dojde tím ke zničení patogenních organismů, kvůli kterým by se potraviny mohly zkazit. Zvýší se tak trvanlivost ovoce a vy si ho budete moci užívat i v průběhu zimy. Navíc si zachová chuť i vitamíny, které se v ovoci nachází. Když víte, že máte ovoce hodně, a víte, že všechno čerstvé nespotřebujete, zavařování je ideální způsob zpracování. Provést to lze několika způsoby. Netradiční možností je zavařování v troubě. Nicméně jde o metodu velmi účinnou.

Doporučený článek:  Správně skladovaná vejce vydrží déle čerstvá
Zdroj obrázku: Freepik

Zavařování ovoce jednoduše

Typickým způsobem konzervace je zahřívání sklenic v hrnci s vařící vodou. Existuje na to i speciální zavařovací hrnec, ale není nutné si ho pořizovat. Jednodušší bude, když použijete svou troubu. Je to pohodlnější způsob, zejména při větším množství sklenic. Do trouby se jich totiž vejde mnohem více než do hrnce. Urychlí se a zjednoduší celý proces konzervace.

Velký plech vystelte pečicím papírem. Sklenice na něj naskládejte dnem vzhůru tak, aby se vzájemně nedotýkaly. Studený obsah sklenic vkládejte do studené trouby, teplý obsah do trouby teplé. Nastavte teplotu 120–130 stupňů a pečte po dobu 30 minut od okamžiku zahřátí na požadovanou teplotu. Po uplynutí této doby troubu vypněte, ale sklenice v troubě nechte ještě asi dalších 30 minut. Připravte si místo ve stínu, kam naskládejte sklenice dnem vzhůru, a nechte je vychladnout.

Zdroj: https://www.healthycanning.com/oven-canning/
.

Doporučené články