Při nakládání okurek je nejdůležitější výběr samotných plodů. Ty správné zaručí křupavost

Soutěž o nejlepší nakládané okurky? V tuzemsku se může zúčastnit skoro každá rodina, protože recepty na jejich přípravu se dokonce dědí. Sladkokyselé nakládačky patří mezi nejoblíbenější zeleninové přílohy, které se přidávají k masu, ale zdobí též sýrové nebo masové talíře či obložené chlebíčky. Konzumují se také samotné, stačí otevřít sklenici a po pověstném cvaknutí víčka se zakousnout do okurky. Tfuj! Jakto, že jsou tentokrát rozměklé a uvnitř jakoby prázdné? Nepříjemnému překvapení se lze snadno vyhnout!

Nejdůležitější je výběr plodů

Jak docílit, aby okurky nebyly lidově řečeno rozblemtané? Není na tom nic těžkého, nakládačky mohou být krásně pevné a při zakousnutí křupavoučké, plné sladkokyselé chuti. Jen se musí dbát na správný výběr zeleniny už při koupi. Ideální je samozřejmě sesbírat vlastní úrodu, přičemž jsou nejvhodnější menší, ještě nezralé kousky, které ani při naložení do nálevu nebo po sterilizaci nezměknou. Radno není používat rané druhy, které mají tenkou slupku, vhodnější jsou odrůdy, které se sbírají v průběhu července.

Doporučený článek:  Nejchutnější koblihy poznáme podle světlého proužku uprostřed. Jsou správně smažené a křupavé
Zdroj obrázku: Freepik

Pevná slupka s ostny

Vybírat se musí kusy se světle zelenou barvou, protože tmavě zelené plody bývají přehnojené nebo příliš zralé. Čerstvost značí také pevné ostny. Důležité je vybírat současně do jedné sklenice vždy stejně velké okurky, přičemž nakládání se nesmí odkládat. Nejlepší je zavařovat je hned po sběru, proto se vyplatí znát dobře pěstitele nebo dodavatele. Při skladování delší dobu ztrácí okurky trvanlivost, navíc dochází k uvolňování vody a k jejich změknutí.

Očištění plodů a studená koupel

Plody se musí před nakládáním dokonale vyčistit od bláta a dalších nečistot, doporučuje se použít menší kartáček na ruce. Po umytí se musí naložit do ledové vody, tento krok se nesmí vynechat, a koupel musí trvat alespoň hodinu. Tento trik našich babiček docílí požadované křupavosti. Následně se vloží okurky natěsno do sklenice, aby nemohly vyplavat. Koření se vloží na dno, nálev se následně nalije přes okurky rovnoměrně tak, aby byly ponořené zcela a nemohlo dojít k jejich znehodnocení. Dobře uzavřené sklenice se musí skladovat v chladu a temnu.

Zdroj: https://minnetonkaorchards.com/best-pickling-cucumbers/
.

Doporučené články