Výbornou chuť dodají míchaným vajíčkům bylinky nebo koření

Téměř po celém světě si lidé na snídani připravují různě upravená vejce. Mohou být smažená, vařená i míchaná. Kdo má vejce rád, vždy si na nich pochutná. Lze je připravit pro děti i dospělé. Víte, jak správně udělat míchaná vejce, aby byla vždy lahodná?

Proč jíst vejce

Vejce patří mezi výživné potraviny, které organismu poskytují tuky a bílkoviny. Tuky jsou nejvíce obsažené ve žloutku, zatímco bílkoviny v bílku i ve žloutku. Obsah cukrů je ve vejcích minimální. I když vejce obsahují také cholesterol, mají v sobě zároveň lecitin, což způsobuje, že ke zvýšení cholesterolu v krvi kvůli konzumaci vajec nedochází. Dále jsou vejce bohatá na vitamíny E, D, B6 a riboflavin. Chuť vajec záleží nejvíce na žloutku a je ovlivněna především krmivem.

Doporučený článek:  Mlýnek na pepř má tajnou funkci, díky které budou všechny pokrmy ochucené přesně akorát

Jak správně vejce v domácnosti skladovat

Vejce by v domácnosti měla být uložena v chladu a temnu. Ideálním místem je proto lednička. I když je v ní připraven prostor na vejce ve dveřích, není to vhodné místo. Při otevírání dveří by docházelo k vystavování vajec nestálým teplotám a ke zkrácení jejich životnosti. Najděte pro ně místo uvnitř ledničky.

Zdroj obrázku: Freepik

Jak připravit lahodná míchaná vejce

Na přípravu míchaných vajec používejte vždy čerstvá vejce. Jejich počet přizpůsobte množství strávníků. Ideální je počítat se dvěma vejci na osobu. Pochopitelně můžete dát i více vajec, záleží na vás.

Doporučený článek:  Při tepelné úpravě jídel máme na výběr z několika alternativních možností

Vejce byste měli smažit na tuku, nejlepší je sádlo, které jim dodá výbornou chuť. Připravovat byste je měli na středně silném ohni, aby se smažila pomalu a nepřipálila se. Připálená vejce nejsou moc dobrá. Klasickým kořením je sůl a pepř. Ale někdo přidává i bylinky, jako například sekanou pažitku, libeček, hodí se i nakrájená rajčata.

Při přípravě tohoto pokrmu lze různě s kořením experimentovat. Můžete vyzkoušet různé směsi koření, jako je gyros, které míchaná vejce výrazně ochutí. Dětem je lepší dávat právě bylinky, tedy již zmíněnou pažitku.

Zdroj: https://www.hy-vee.com/recipes-ideas/advice-how-tos/food-love/ways-to-cook-eggs, https://www.webmd.com/diet/ss/slideshow-eggs-health-benefits, https://www.fda.gov/food/buy-store-serve-safe-food/what-you-need-know-about-egg-safety, https://www.eggs.ca/eggs101/view/5/how-to-make-scrambled-eggs, https://www.webmd.com/balance/features/herbs-for-kids-feature
.

Doporučené články