Výbornou chuť dodají míchaným vajíčkům bylinky nebo koření

Téměř po celém světě si lidé na snídani připravují různě upravená vejce. Mohou být smažená, vařená i míchaná. Kdo má vejce rád, vždy si na nich pochutná. Lze je připravit pro děti i dospělé. Víte, jak správně udělat míchaná vejce, aby byla vždy lahodná?

Proč jíst vejce

Vejce patří mezi výživné potraviny, které organismu poskytují tuky a bílkoviny. Tuky jsou nejvíce obsažené ve žloutku, zatímco bílkoviny v bílku i ve žloutku. Obsah cukrů je ve vejcích minimální. I když vejce obsahují také cholesterol, mají v sobě zároveň lecitin, což způsobuje, že ke zvýšení cholesterolu v krvi kvůli konzumaci vajec nedochází. Dále jsou vejce bohatá na vitamíny E, D, B6 a riboflavin. Chuť vajec záleží nejvíce na žloutku a je ovlivněna především krmivem.

Doporučený článek:  Správné skladování zajistí, že si káva uchová své jedinečné aroma. Lednice je přitom nejhorší místo

Jak správně vejce v domácnosti skladovat

Vejce by v domácnosti měla být uložena v chladu a temnu. Ideálním místem je proto lednička. I když je v ní připraven prostor na vejce ve dveřích, není to vhodné místo. Při otevírání dveří by docházelo k vystavování vajec nestálým teplotám a ke zkrácení jejich životnosti. Najděte pro ně místo uvnitř ledničky.

Zdroj obrázku: Freepik

Jak připravit lahodná míchaná vejce

Na přípravu míchaných vajec používejte vždy čerstvá vejce. Jejich počet přizpůsobte množství strávníků. Ideální je počítat se dvěma vejci na osobu. Pochopitelně můžete dát i více vajec, záleží na vás.

Doporučený článek:  Květák i brokolice můžeme zpracovat na spoustu chutných způsobů

Vejce byste měli smažit na tuku, nejlepší je sádlo, které jim dodá výbornou chuť. Připravovat byste je měli na středně silném ohni, aby se smažila pomalu a nepřipálila se. Připálená vejce nejsou moc dobrá. Klasickým kořením je sůl a pepř. Ale někdo přidává i bylinky, jako například sekanou pažitku, libeček, hodí se i nakrájená rajčata.

Při přípravě tohoto pokrmu lze různě s kořením experimentovat. Můžete vyzkoušet různé směsi koření, jako je gyros, které míchaná vejce výrazně ochutí. Dětem je lepší dávat právě bylinky, tedy již zmíněnou pažitku.

Zdroj: https://www.hy-vee.com/recipes-ideas/advice-how-tos/food-love/ways-to-cook-eggs, https://www.webmd.com/diet/ss/slideshow-eggs-health-benefits, https://www.fda.gov/food/buy-store-serve-safe-food/what-you-need-know-about-egg-safety, https://www.eggs.ca/eggs101/view/5/how-to-make-scrambled-eggs, https://www.webmd.com/balance/features/herbs-for-kids-feature
.

Doporučené články