Vodu z těstovin můžeme v kuchyni ještě dobře zužitkovat

Těstoviny umí uvařit skoro každý. Stačí je vhodit do osolené vařící vody a chvíli počkat. Právě po uvaření ale většina z nás dělá obrovskou chybu. Vylejeme vodu, ve které se těstoviny vařily. Nejspíš si říkáte, že takový postup je samozřejmost a vodu byste stejně nijak nevyužili. Opak je ale pravdou. Ne pro nic za nic začali kuchaři této tekutině přezdívat tekuté zlato.

Proč vodu z těstovin nevylévat a jak na to

Voda, ve které se těstoviny vaří, je po dokončení tohoto procesu obohacená o mnoho složek. Nejen že obsahuje sůl, kterou už jsme tam nasypali, což je podstatný minerál plný stopových prvků, ale zároveň se do ní také uvolní škrob z těstovin. Právě tyto dvě hlavní složky nám mohou při vaření dále pomoci a dají se bohatě využít.

Doporučený článek:  Květáku se někteří vyhýbají jako čert kříži. Zápachu během vaření lze přitom jednoduše předejít
Zdroj obrázku: Freepik

Pokud si nevíte rady, jak těstoviny z hrnce dostat, aniž byste plýtvali vodou, vyzkoušejte jeden z těchto způsobů. Samozřejmě si můžete dát do dřezu další hrnec či mísu, do které vodu slijete. Je ale také možné, že se vám nechtějí špinit tak velké kusy nádobí. I to má ale řešení. Těstoviny můžete z vody vytáhnout pomocí děrované naběračky. Nebo odebrat menší množství vody pomocí hrnku a zbytek vylít. Také ale můžete těstoviny vařit ve stejné pánvi jako omáčku, a tím problém vyřešíte.

Doporučený článek:  Seniorka Marie: Prosakující odpadkový koš jsem opravila pomocí odpadu. Nádobu už nemusím čistit

Na co tekuté zlato dále použít

Využití je mnoho. Voda z těstovin má specifickou chuť právě díky soli, ale i látkám uvolněným z těsta. Proto dodá pokrmu přidanou hodnotu a učiní ho tak ucelenějším. Zároveň také obsahuje škrob a můžete jí tak omáčku zahustit. V opačném případě je vhodná také pro zředění, akorát jí musíte použít více. Ač se vám může tento postup zdát všelijaký, v Itálii, což je ráj těstovin, je tato metoda úplně běžná. Zároveň tak nebudete plýtvat vodou ani cennými surovinami a vše využijete do poslední kapky. Bude ráda jak vaše peněženka, tak váš žaludek.

Zdroj: https://unocasa.com/blogs/tips/pasta-water
.

Doporučené články