Sto tvarů, sto chutí: těstoviny přímo vybízí ke kulinářským experimentům a neotřelým kombinacím

Lidé milují těstoviny, stále častěji nacházejí své místo v každé kuchyni. Dnes jsou těstoviny nejen nudle v polévce, ale také základem hlavních jídel nebo salátů. Vyberte si zdravější verzi těstovin a k tomu správnou přílohu, abyste si zajistili nejen chutné, ale i zdravé jídlo.

Oblíbené těstoviny

Těstoviny jsou vyrobeny ze směsi mouky a vody. Někdy s přídavkem vajec nebo jiných přísad, například špenátu nebo rajčat. Přísady jsou již sekundární. Kvalita, nutriční hodnota a sytost těstovin jsou určeny především moukou, ze které jsou vyrobeny. Rozdělení těstovin může být provedeno na základě mnoha kritérií, jako je tvar nebo obsah vajec.

Doporučený článek:  Některé druhy zeleniny a ovoce pomohou získat krásné opálení. Tajemstvím je betakaroten

Nejdůležitější je ovšem druh použité mouky. Dnes se prodávají pšeničné, žitné, špaldové, rýžové, pohankové, kukuřičné nebo sójové nudle. A dále celozrnné těstoviny se zdrojem bílkovin, vitamínu B a minerálů s důrazem na železo, hořčík a zinek. Díky vláknině, která naplní žaludek, dávají pocit sytosti rychleji a pomáhají kontrolovat konzumaci příliš velkých porcí.

Zdroj obrázku: Freepik

Kombinace těstovin

Těstoviny jsou velmi využitelný produkt, na jehož základě můžeme snadno vykouzlit chutná jídla naslano, ale i nasladko. Cennými doplňky těstovin bude vždy zelenina, nejlépe pečená nebo dušená. Těstoviny chutnají skvěle s brokolicí, rajčaty nebo cuketou. Na podzim se je můžete pokusit připravit s houbami. Tyto nízkokalorické a vysoce výživné dary z lesa dokonale zdůrazní chuť a nasytí. Při konzumaci hub a těstovin je důležitá umírněnost.

Doporučený článek:  Malé, ale otravné. Zbavte se ovocných mušek nadobro, metoda je snadná

Pokud jde o středomořské chutě, stojí za to připravit těstoviny s krevetami, česnekem a petrželkou. Jsou také ideální v kombinaci s různými druhy sýra, jako je parmazán, mozzarella, feta nebo gorgonzola. Tyto sýry mají vysokou nutriční hodnotu a příznivý vliv na střevní mikrobiom. Neprodlouží trávení celého jídla. V nízkorozpočtové verzi si můžete připravit nejjednodušší verzi těstovin s olivovým olejem, česnekem a obohacené o čerstvé nebo sušené byliny.

Zdroj: https://www.allrecipes.com/article/types-of-pasta/
.

Doporučené články