Lidé milují těstoviny, stále častěji nacházejí své místo v každé kuchyni. Dnes jsou těstoviny nejen nudle v polévce, ale také základem hlavních jídel nebo salátů. Vyberte si zdravější verzi těstovin a k tomu správnou přílohu, abyste si zajistili nejen chutné, ale i zdravé jídlo.
Oblíbené těstoviny
Těstoviny jsou vyrobeny ze směsi mouky a vody. Někdy s přídavkem vajec nebo jiných přísad, například špenátu nebo rajčat. Přísady jsou již sekundární. Kvalita, nutriční hodnota a sytost těstovin jsou určeny především moukou, ze které jsou vyrobeny. Rozdělení těstovin může být provedeno na základě mnoha kritérií, jako je tvar nebo obsah vajec.
Nejdůležitější je ovšem druh použité mouky. Dnes se prodávají pšeničné, žitné, špaldové, rýžové, pohankové, kukuřičné nebo sójové nudle. A dále celozrnné těstoviny se zdrojem bílkovin, vitamínu B a minerálů s důrazem na železo, hořčík a zinek. Díky vláknině, která naplní žaludek, dávají pocit sytosti rychleji a pomáhají kontrolovat konzumaci příliš velkých porcí.
Kombinace těstovin
Těstoviny jsou velmi využitelný produkt, na jehož základě můžeme snadno vykouzlit chutná jídla naslano, ale i nasladko. Cennými doplňky těstovin bude vždy zelenina, nejlépe pečená nebo dušená. Těstoviny chutnají skvěle s brokolicí, rajčaty nebo cuketou. Na podzim se je můžete pokusit připravit s houbami. Tyto nízkokalorické a vysoce výživné dary z lesa dokonale zdůrazní chuť a nasytí. Při konzumaci hub a těstovin je důležitá umírněnost.
Pokud jde o středomořské chutě, stojí za to připravit těstoviny s krevetami, česnekem a petrželkou. Jsou také ideální v kombinaci s různými druhy sýra, jako je parmazán, mozzarella, feta nebo gorgonzola. Tyto sýry mají vysokou nutriční hodnotu a příznivý vliv na střevní mikrobiom. Neprodlouží trávení celého jídla. V nízkorozpočtové verzi si můžete připravit nejjednodušší verzi těstovin s olivovým olejem, česnekem a obohacené o čerstvé nebo sušené byliny.
Zdroj: https://www.allrecipes.com/article/types-of-pasta/