Víc než vánoční koření: skořice tělo dokonale zahřeje a odplaví všechen stres pryč

Po tisíciletí je známá jako složka pro balzamování těla, jako talisman proti nemocem a taoisté věřili, že je to jídlo bohů. Dnes se používá jako koření na cukroví, masová jídla, ale také koktejly či sladké dobroty. Řeč je o skořici, která má mnoho zdravotních vlastností, a proto se doporučuje diabetikům, lidem trpícím hypertenzí nebo lidem s vysokým cholesterolem.

Účinky skořice na zdraví

Skořice je koření známé již tisíciletí, které se často používá na sladké pečivo, masová jídla, vánoční perníky nebo se přidává do kávy a čaje. Skořice má protizánětlivý a antibakteriální účinek, ale také reguluje krevní tlak a pomáhá kontrolovat hladinu cukru. V období podzimu a zimy by se nemělo zapomínat, že má příznivý vliv na dýchací systém, a proto se doporučuje při bronchiálních infekcích nebo pneumonii.

Doporučený článek:  V letních vedrech ochladí organismus teplé čaje

Skořicová tinktura ve správných dávkách napomáhá vykašlávání, má hřejivý účinek a také zlepšuje náladu. Skořice uvolňuje a snižuje hladinu kortizolu, stresového hormonu. Je také ideální pro trávicí problémy nebo při menstruační bolesti, jelikož má relaxační účinek na hladké svaly.

Zdroj obrázku: Freepik

Skořicová tinktura

Chcete-li připravit tinkturu skořice, měli byste si koupit cejlonskou skořici, protože obsahuje menší množství kumarinu, který v nadbytku může vyvolat příznaky otravy. Pro výrobu hřejivé tinktury je třeba připravit 2 kusy skořicové kůry, plochou lžičku mleté ​​skořice, půl litru vodky (40procentní), 250 ml lihu (95 procentního), 100 gramů cukru a 50 ml vody. Na začátek vodu smíchejte s cukrem a povařte.

Doporučený článek:  Domácí sirupy jsou při nachlazení správnou volbou. Zázvor, česnek a cibule přinesou rychlou úlevu

Poté přidejte skořicovou kůru, mletou skořici a alkohol. Celek důkladně promíchejte a odložte na měsíc na stinné místě. Nezapomeňte nádobu protřepat každý týden, aby se obsah promíchal. Po měsíci směs přeceďte a uchovávejte na chladném místě. K dosažení zdraví prospěšného účinku by se skořicová tinktura měla konzumovat v množství pouhých 15 kapek denně.

Zdroj: https://www.winemag.com/2012/08/30/how-to-make-a-cinnamon-tincture/, https://www.colonialwilliamsburg.org/learn/living-history/compounding-tincture-cinnamon/, https://www.joyfulbelly.com/Ayurveda/product/Cinnamon-Tincture/425, https://www.medicalnewstoday.com/articles/266069, https://www.webmd.com/diet/supplement-guide-cinnamon, https://www.healthline.com/nutrition/10-proven-benefits-of-cinnamon, https://cs.wikipedia.org/wiki/Sko%C5%99ice, https://www.winemag.com/2012/08/30/how-to-make-a-cinnamon-tincture/
.

Doporučené články