Vejce je důležité vařit správný počet minut. Jinou dobu potřebují vejce nahniličko, natvrdo i naměkko

Vajíčka jsou celosvětově nejoblíbenějším rychlým a levným pokrmem, který dozajista nasytí. Snadno se připravují, tím spíše natvrdo, kdy varem dochází ke sražení bílku a žloutku. Jakým způsobem nachystat vejce, aby byla opravdu delikátní? Jaký je rozdíl mezi vajíčky natvrdo, naměkko, nahniličko nebo ztracenými vejci? Inspirujte se tipy, jak připravit dokonalá vajíčka, rodina bude z takto připravené snídaně naprosto nadšená.

Základní recept na vaření vajíček natvrdo

Říká se, že uvařit vajíčka natvrdo zvládne opravdu každý. Běžně se vajíčka vloží do hrnce a zalijí studenou vodou. Může se přidat sůl, protože po dovaření půjde skořápka lépe sundat. Vajíčka se dají vařit, po dosažení varu se stáhne plamen a vaří se po dobu 8 až 10 minut. Poté se slije vařící voda, vajíčka se ponoří do ledové vody. Tímto způsobem se snáze loupají a budou mít jemnější texturu.

Doporučený článek:  Pěstování domácích okurek podpoří vhodná podpěra a přátelské rostliny v záhoně
Zdroj obrázku: Freepik

Vaření vajec naměkko a nahniličko

Při vaření vajíček naměkko nebo takzvaně nahniličko se postupuje obdobně. Vajíčka se vloží do hrnce, zalijí studenou vodou a po dosažení varu se vaří na mírném ohni po dobu 4 až 5 minut u vajec velikosti M. U menších postačuje o půl minuty méně, u větších zase o půl minuty více. Vajíčka nahniličko nemají tekutý bílek, ale pouze střed. Takto připravovaná vajíčka se vaří 7 minut. Po zchlazení se vajíčka vloží do stojánku, odřízne se vršek a po osolení a opepření se vyjí lžičkou.

Doporučený článek:  Rychlé jídlo na plynovém sporáku připravíte za méně než 15 minut

Příprava ztracených vajíček

Posledním způsobem přípravy jsou ztracená vejce, pro jejichž přípravu je potřeba určitý grif. Vajíčko se rozklepne do misky. Do hrnce s vodou se vlije lžička octa a dá se vařit. Po dosažení bodu varu se stáhne plamen a pomocí naběračky nebo lžíce se vytvoří krouživými pohyby ve vodě vír. Vajíčko z misky se opatrně do víru spustí a nechá uvařit. Poté se opatrně vyjme pomocí lžíce a podává se na zeleninovém salátu nebo na opečeném toustu.

Zdroj: https://www.egginfo.co.uk/recipes/how-boil-egg
.

Doporučené články