Po uvaření těstovin a jejich přecezení je mnozí lidé automaticky oplachují studenou vodou. Bohužel tento krok je velkou chybou, která ovlivňuje konečnou chuť jídla. Vyhněte se této chybě a užijte si díky tomu chutnější jídlo na talíři.
Běžný krok
Vaření těstovin je zdánlivě velmi jednoduchá aktivita. Pokyny na obalu jsou podrobné a zdá se, že je nelze porušit. Ukazuje se však, že opláchnutím těstovin ve vodě uděláme velkou chybu. Podle Italů je oplachování těstovin po vaření skutečným zločinem. Existuje poměrně dobré vysvětlení. Ukazuje se, že studená voda splachuje škrob z horkých těstovin, a co víc, těstoviny téměř ztratí chuť.
Tato záležitost se ještě komplikuje, vaříme-li těstoviny na omáčku, ne na polévku. Když těstoviny opláchneme studenou vodou, omáčka se na nich nebude držet, ale bude stékat. Úplně pokazí celou konzistenci jídla a jeho chuťové dojmy.
Správné vaření těstovin
Oplachovat těstoviny byste měli pouze v jednom případě. A to tehdy, že se chystáte z těstovin připravit salát. Díky opláchnutí vychladnou a vy se můžete rovnou pustit do přípravy, protože těstovinový salát se chystá většinou ze studených těstovin, a vy tak nebudete muset čekat na jejich vychladnutí.
Při vaření těstovin vám budou užitečné tyto tipy. Těstoviny byste měli vhodit do vody teprve tehdy, když vře. Sůl přidávejte až po vaření. Stojí za to použít velké množství vody, nalijte asi litr vody na 100 gramů suchých těstovin. Těstoviny se vyplatí během vaření míchat. Díky tomu zabráníte, aby se přilepily na dno hrnce, a vyhnete se možnému připálení.
Zdroj: https://www.thekitchn.com/when-to-rinse-pasta-and-when-to-skip-it-tips-from-the-kitchn-219366