Vaření vajíček na tvrdo: záleží na teplotě i době strávené na plotně

Vajíčka na tvrdo jsou jedním z nejoblíbenějších snídaňových pokrmů. Správně uvařené vajíčko by mělo mít pevný bílek a krémový žloutek. Nicméně mnozí lidé mají problém uvařit vajíčka na tvrdo přesně tak, aby byla dokonale uvařená. V tomto článku si proto ukážeme, jak uvést vajíčka na tvrdo k dokonalosti.

Výběr správných vajíček

V první řadě je důležité zvolit správná vajíčka. Můžete si vybrat mezi vajíčky z volného výběhu, která mají lepší chuť a jsou zdravější, a vajíčky z klecového chovu, která jsou levnější. Pokud si vyberete vajíčka z volného výběhu, ujistěte se, že mají pevnou skořepinu a jsou čerstvá. Chcete-li uvařit dokonalá vajíčka na tvrdo, vajíčka musí být při pokojové teplotě. Vyjměte je z chladničky asi 30 minut před vařením. Vajíčka opláchněte pod tekoucí vodou a otřete je suchou utěrkou.

Doporučený článek:  Sušit houby můžeme na vzduchu nebo v pečicí či mikrovlnné troubě

Do hrnce nalijte vodu a přidejte lžíci soli. Vodu přiveďte k varu a poté do ní opatrně vložte vajíčka. Snižte teplotu tak, aby voda jen tak viditelně bublala a nechte vajíčka vařit. V tomto kroku doba vaření závisí na tom, jak velká jsou vaše vajíčka a na jaký způsob si je chcete vychutnat. Chcete-li vajíčko s pevným bílkem, ale tekutým žloutkem, doporučuje se čas 6–7 minut. Pokud chcete mít žloutek pevný, vajíčka potřebují 10 minut.

Zdroj obrázku: Freepik

Chlazení a čištění

Odstavte vajíčka a nechte je postát ve studené vodě: Po uplynutí 10 minut vyjměte vajíčka z hrnce a opláchněte je studenou vodou, aby se zastavil proces vaření. Nechte je poté postát ve vodě po dobu dalších 5–10 minut, aby důkladně vychladla. Tento krok je velmi důležitý pro zajištění dokonale uvařených vajíček. Po vychladnutí oloupejte vajíčka. Pokud chcete, aby byla pěkně vyformovaná, můžete je ponořit do vody s ledem před oloupáním.

Doporučený článek:  Triky pro nejlepší palačinky: stačí málo a nebudou se již nikdy lepit ani trhat

Díky tomuto triku můžete uvařená vajíčka oloupat velmi jednoduše. Častokrát se stává, že při loupání vajíček nechtěně oloupeme i velkou část bílku. Při ponoření do ledu se vajíčka od skořápky uvolní a tato činnost bude najednou hotová velmi rychle. Doporučujeme experimentovat s různými časy vaření, abyste zjistili, který čas je pro vás ten správný. Vajíčka na tvrdo jsou výborným zdrojem bílkovin a jsou univerzální přísadou do mnoha jídel. Podávat je můžete samotná nebo je můžete použít jako přísadu do různých jídel, jako jsou například saláty, sendviče nebo různé obložené mísy.

Zdroj: https://www.eggs.ca/eggs101/view/6/how-to-make-the-perfect-hard-boiled-egg
.

Doporučené články