Liška obecná neboli Cantharellus cibarius je běžná, ale zato gurmány ceněná lesní houba. Tyto houby se totiž dají připravovat na různé způsoby. Nejlepší je jíst je v sezóně. Nejsou jen velmi chutné, jsou také zdravé. Obsahují množství vitamínů, jako jsou vitamíny A, B1, B2, C, D, PP, ale i vitamín E. Obsahují také velmi mnoho minerálních solí. Tyto houby jsou vhodné k redukci hmotnosti, jelikož 100 g těchto hub obsahuje pouze 38 kcal. Proč ještě jíst tyto houby?
Jak liška obecná vypadá?
Tyto houby mají charakteristickou žlutou barvu. Barva se může malinko lišit v závislosti na slunečním záření, které na houbu dopadá. Obvykle mají klobouky průměr od 1 do 7 centimetrů. Za příznivých podmínek mohou dorůstat velikosti až 15 cm. Klobouky jsou vypouklé a ploché, postupem času se klobouk prohne do tvaru nálevky. Okraj plodnic je vlněný a střed mají vždy hladký, matný a nahý. Lamely klobouku mají podobu vláknitých záhybů sbíhajících se do středu. Třeň má vždy stejnou barvu jako klobouk. Třeň je válcovitého tvaru, kdy se směrem k zemi zužuje. Lidově se této houbě říká také pepřenka. To je dáno tím, že staré plodnice mají jemně pepřovou chuť. Na rozdíl od mladých hub, které jsou velmi jemné a chuťově výrazné.

Léčivé vlastnosti lišek
Lišky obecné patří mezi nejzdravější houby u nás, které lze připravit bez předvaření. Kuchaři na této houbě také cení to, že je velmi odolná vůči zarudnutí a je prakticky bez červů. Může za to látka, která odpuzuje všechny lesní červy. Tato houba také obsahuje kyselinu trametonolinovou, která se hojně využívá při léčbě rakoviny a hepatitidy. Možná i díky těmto látkám se liška obecná v minulosti používala v lidovém léčitelství k odstranění červů také z lidského organismu.
Jaké vitamíny obsahuje tato houba?
Tyto houby jsou pokladnicí vitamínů A, B1, B2, C, D, PP a také vitamínu E. Obsahuje také poměrně hodně minerálních solí: zinek, železo, draslík, jód, síru, vápník, měď, mangan a také fluor. Devadesát procent této houby tvoří voda. Zbývajících deset procent je tvořeno bílkovinami, sacharidy a tuky. Tato houba je vhodná do jídelníčku vegetariánů, jelikož obsahuje sice malé, ale stálé množství bílkovin. Stejně jako jiné houby také lišky jsou zdrojem vlákniny, takzvaného chitinu, který hraje důležitou roli v procesu trávení.
Zdroj: https://www.webmd.com/diet/health-benefits-chanterelle-mushrooms