Vaření lišek v kuchyni: Z jedné porce se dá vytvořit dávka vitamínů pro celou rodinu

Liška obecná neboli Cantharellus cibarius je běžná, ale zato gurmány ceněná lesní houba. Tyto houby se totiž dají připravovat na různé způsoby. Nejlepší je jíst je v sezóně. Nejsou jen velmi chutné, jsou také zdravé. Obsahují množství vitamínů, jako jsou vitamíny A, B1, B2, C, D, PP, ale i vitamín E. Obsahují také velmi mnoho minerálních solí. Tyto houby jsou vhodné k redukci hmotnosti, jelikož 100 g těchto hub obsahuje pouze 38 kcal. Proč ještě jíst tyto houby?

Jak liška obecná vypadá?

Tyto houby mají charakteristickou žlutou barvu. Barva se může malinko lišit v závislosti na slunečním záření, které na houbu dopadá. Obvykle mají klobouky průměr od 1 do 7 centimetrů. Za příznivých podmínek mohou dorůstat velikosti až 15 cm. Klobouky jsou vypouklé a ploché, postupem času se klobouk prohne do tvaru nálevky. Okraj plodnic je vlněný a střed mají vždy hladký, matný a nahý. Lamely klobouku mají podobu vláknitých záhybů sbíhajících se do středu. Třeň má vždy stejnou barvu jako klobouk. Třeň je válcovitého tvaru, kdy se směrem k zemi zužuje. Lidově se této houbě říká také pepřenka. To je dáno tím, že staré plodnice mají jemně pepřovou chuť. Na rozdíl od mladých hub, které jsou velmi jemné a chuťově výrazné.

Doporučený článek:  Mikrovlnná trouba usnadňuje přípravu jídel, ne vše do ní ale můžeme dát
Zdroj obrázku: Freepik

Léčivé vlastnosti lišek

Lišky obecné patří mezi nejzdravější houby u nás, které lze připravit bez předvaření. Kuchaři na této houbě také cení to, že je velmi odolná vůči zarudnutí a je prakticky bez červů. Může za to látka, která odpuzuje všechny lesní červy. Tato houba také obsahuje kyselinu trametonolinovou, která se hojně využívá při léčbě rakoviny a hepatitidy. Možná i díky těmto látkám se liška obecná v minulosti používala v lidovém léčitelství k odstranění červů také z lidského organismu.

Doporučený článek:  Sklenice vody po ránu nastartuje metabolismus a podporuje správnou hydrataci. Ideální je voda teplá

Jaké vitamíny obsahuje tato houba?

Tyto houby jsou pokladnicí vitamínů A, B1, B2, C, D, PP a také vitamínu E. Obsahuje také poměrně hodně minerálních solí: zinek, železo, draslík, jód, síru, vápník, měď, mangan a také fluor. Devadesát procent této houby tvoří voda. Zbývajících deset procent je tvořeno bílkovinami, sacharidy a tuky. Tato houba je vhodná do jídelníčku vegetariánů, jelikož obsahuje sice malé, ale stálé množství bílkovin. Stejně jako jiné houby také lišky jsou zdrojem vlákniny, takzvaného chitinu, který hraje důležitou roli v procesu trávení.

Zdroj: https://www.webmd.com/diet/health-benefits-chanterelle-mushrooms
.

Doporučené články