Tradiční polská rybí pomazánka: nechybí v ní rýže, paprika ani rajčata

Lidé, kteří tento recept znají, ho buď milují, nebo nenávidí. Ti, co tento pokrm mají v oblibě, si často od chuti olizují prsty a těší se z jeho originální chuti a složení. Recept není náročný na přípravu a je spojením jedinečných chutí. V dnešním článku vám přinášíme tento tradiční recept.

Recept na pomazánku

Tento recept nesestává z ničeho jiného než z mletého rybího masa kombinovaného s rýží, cibulí, rajčatovým koncentrátem, rostlinným olejem a pepřem. Základní složkou pokrmu jsou ryby. Obvykle se používá makrela. Je to jedna z nejoblíbenějších ryb v Polsku, která se často používá jako přísada do salátů nebo sendvičových past. Nezapomínejme, že se jedná o mimořádně bohatý zdroj nenasycených omega-3 mastných kyselin, jakož i selenu, fosforu, draslíku a vitamínu D a A.

Doporučený článek:  Křehký koláč s krémem z mascarpone zdobený čerstvým ovocem

To vše znamená, že konzumace makrel má příznivý vliv na naše tělo a zlepšuje pružnost červených krvinek, posiluje imunitu a pozitivně ovlivňuje vzhled pokožky a strukturu kostí a zubů. Pstruh se také používá k výrobě pokrmu, je zdrojem cenných minerálů jako fosforu, hořčíku, draslíku, vápníku nebo železa, jakož i vitamínů ze skupiny B a vitamínů A a D. Nenahraditelnou ingrediencí v tomto občerstvení je také rýže, která je zase zdrojem zinku, draslíku, hořčíku a železa.

Zdroj obrázku: Freepik

Recept na domácí pomazánku

Na přípravu budete potřebovat: 250 g uzených ryb (makrely nebo pstruha), 100 g bílé rýže, 1 mrkev, 1 petržel, 1 velkou cibuli, 3 polévkové lžíce rostlinného oleje, 2/3 šálku vývaru, 1 lžíci rajčatového pyré. Oberte rybí maso a nechte ho při pokojové teplotě. Rýži vařte ve vodě podle pokynů na obalu. Oloupejte mrkev a petrželku a poté nastrouhejte na struhadle s velkými oky. Oloupejte a na kostičky nakrájejte cibuli.

Doporučený článek:  Polévka z kyselých okurek je výživná, zasytí a podpoří hubnutí

Nalijte do pánve 2 polévkové lžíce oleje. Opečte cibulku. Přidejte strouhanou zeleninu a zbylou lžíci oleje. Dochuťte solí a pepřem. Občas promíchejte. Smažte asi 3 minuty. Nalijte vývar, promíchejte, přikryjte a vařte, dokud zelenina nebude měkká, asi dalších 10 minut. Po této době přidejte drcené ryby, sladkou a pálivou papriku a scezenou rýži. Zahřívejte a míchejte asi 4 minuty. Nakonec přidejte rajčatovou pastu. Nechte vychladnout a můžete podávat.

Zdroj: https://polishfoodies.com/polish-fish-paprikash-recipe/
.

Doporučené články