Během sezony většina lidí zavařuje různé druhy zeleniny, například okurky nebo papriky. Co ale vyzkoušet nové recepty, například s cuketou? Je to zelenina, které je v létě až nadbytek, a spousta lidí netuší, co s ní. Proto je vhodné si ji připravit do sklenic a její chuť si vychutnávat také po zbytek roku, kdy není tak snadno k dostání. Jaké recepty můžete vyzkoušet?
Marinovaná cuketa vás v zimě potěší
Cuketu si můžete připravit do sklenic a v zimě si ji pouze vychutnávat. Je to báječný způsob, jak tuto zeleninu zpracovat. K tomu můžete zvolit například sladkokyselý nálev, který se hodí skoro ke každé zelenině, nebo si vyrobit vlastní, například s kari. V takovém případě bude záležet pouze na vás, protože naloženou a marinovanou cuketu budete konzumovat hlavně vy s rodinou.
Cuketu milují lidé po celém světě. Je tvořená převážně vodou, čímž zajistí hydrataci organismu. Obsahuje také spoustu vitaminů, například C, K nebo B1. Najdete v ní také draslík, železo nebo hořčík, a je tak pokladnicí živin, které naše tělo ocení zejména v období nemocí. Navíc je vhodná také pro diabetiky, neobsahuje cukr a můžete si ji připravit hned na několik způsobů. Cuketa zajistí lepší trávení a hodí se také do redukční diety.
![](https://receptovnik.cz/wp-content/uploads/5716/na-okurky-zapomente-nalozena-cuketa-je-pochoutka-kterou-si-muzete-doprat-behem-cele-zimy.jpg)
Jak si cuketu připravit na zimu?
Cuketu si můžete připravit na několik způsobů, jestli si ale chcete udělat zásoby na zimu, vyplatí se sáhnout po osvědčených receptech. Připravte si:
- 1 kg cukety,
- 3/4 l vody,
- 3 lžíce soli,
- lžíci cukru,
- lžíci kyseliny citronové,
- 10 stroužků česneku,
- bobkový list,
- celý pepř,
- snítku kopru.
Cuketu je potřeba omýt a nakrájet na tenké plátky. Připravte si čisté sklenice, do kterých dejte kuličky pepře, také kopr a stroužky česneku. Vložte cuketu a poté se vrhněte na nálev. V hrnci dejte vařit vodu, přidejte sůl, cukr, kyselinu citronovou a bobkový list. Nálev nalijte do sklenic, které pevně zavíčkujte. Otočte víčkem dolů a nechte pasterizovat asi 15 minut. Cuketu si ale můžete připravit také v nálevu podle vlastní chuti. Přidat můžete kari nebo jiné koření, které ozvláštní chuť nakládané cukety.
Zdroj: https://homemadeandyummy.com/refrigerator-pickled-zucchini-recipe/