Uvařená vejce vydrží v lednici čerstvá několik dní. Podmínkou je správné skladování

Vaření vajíček trvá jen chvilku a můžete je použít na různá jídla. Skvěle se hodí do salátů, sendvičů nebo je můžete něčím naplnit. Možná se vám občas stane, že vás vaše chuť k jídlu zmátne a vy uvaříte vajíček víc, než dokážete sníst. To se občas stane každému z nás. V dnešním článku vám řekneme, jak dlouho můžete vařená vajíčka skladovat, aby to bylo bezpečné.

Jak správně skladovat vajíčka

Na začátek si vždy ověřte, zda neděláte jednoduché začátečnické chyby. Vajíčka je třeba uchovávat v chladničce. Kolísání teploty jim neprospívá, takže by neměly být položeny na policích umístěných na dveřích. Někdy je tento fakt matoucí, protože výrobci chladniček tam často umísťují formy určené právě na vajíčka. Trik, který mnozí lidé neznají, je v tom, jak správně položit vajíčko. Zaoblený hrot, kde se nachází vzduchová komora, by měl směřovat nahoru. Takové postavení přispívá k prodloužení čerstvosti tohoto produktu.

S nadbytkem vařených vajec můžeme bojovat zejména v situacích, kdy pořádáme oslavy, a je obtížné posoudit, kolik vajíček budeme přesně potřebovat. Někdy můžeme vařit vejce předem, například když si připravujeme jídlo, které si později chceme zabalit a vzít třeba na oběd do práce. Bez ohledu na motivy, které nás vedou k vaření, musíme se správně zamyslet nad následným skladováním.

Zdroj obrázku: Freepik

Jak skladovat vařená a jak oloupaná vajíčka

Pokud víme, že vařené vajíčko nepoužijeme, neměli bychom ho oloupat. Po vaření počkejte, až vychladne, a poté ho vložte do chladničky. Nemělo by trávit více než dvě hodiny času při pokojové teplotě. Vaření je zbavuje ochranné vrstvy, takže je náchylnější na účinky škodlivých mikroorganismů. Co se týká vajíček, které už jsme i oloupali, čas hraje v jejich případě důležitou roli. Měli byste je co nejdříve vložit do chladničky. Je vhodné je vložit do vzduchotěsné nádoby s dobrým uzávěrem.

V čerstvosti uvařených vajec nehraje žádnou roli to, jestli byla oloupaná, nebo ne. Čas bezpečného skladování takových vajíček je maximálně týden. Pokud si však všimnete, že jejich povrch se stal lepkavým nebo kluzkým a vydávají podezřelý zápach, raději taková vajíčka vyhoďte. Mohlo by to skončit nepříjemnými žaludečními onemocněními, a dokonce i rizikem onemocnění trávicího systému, projevujícím se například nevolností, zvracením nebo průjmem.

Zdroj: https://www.glad.com/food-protection/protection-pointers/how-to-store-hard-boiled-eggs/
.

Doporučené články