Výživná hnojiva z kuchyně: rostliny ocení kávu, slupku od banánu nebo vodu z těstovin

Hnojení je poměrně známý proces, který dokáže rostlinám velmi pomoct. Kupování předpřipravených hnojiv se ale může velmi rychle prodražit. Přitom je možné si prostředek stejné nebo lepší kvality připravit i doma. Ušetříte tak a zároveň na své zahrádce nebudete používat uměle zpracované chemikálie.

Vodu z těstovin vylévejte místo do dřezu raději do květináče

Prvním jednoduchým receptem na domácí hnojivo je běžná voda z těstovin. Pokud tedy tento pokrm vaříte, poupravte poslední krok, kdy z uvařených těstovin sléváte vodu. Ta je totiž pro rostliny velmi vhodná. Tato voda obsahuje mnoho minerálů, které rostliny posílí. Zároveň těstoviny uvolňují škrob, který dokáže zeleň ochránit proti škůdcům. Navíc tak rostliny zároveň i zalijete. Tato metoda představuje výborný krok proti plýtvání.

Doporučený článek:  Díky banálnímu triku už hrnec nikdy nepřeteče. Sporák tak zůstane čistý po každém vaření

Ani s tímto hnojivem byste to ale neměli přehánět. Zpravidla se doporučuje aplikovat maximálně dvakrát do týdne.

Zdroj obrázku: Freepik

Další domácí suroviny vhodné na přípravu přírodního hnojiva

Jako hnojivo můžete použít i všelijakou zeleninu či ovoce. Každý druh rostlinám navíc poskytne jiné stopové prvky a vitamíny. K tomuto účelu můžete použít zbytky, jako jsou například slupky od banánů. Ty půdu obohatí zejména draslíkem. Slupky stačí do květináče položit. Podobným způsobem fungují i slupky od brambor.

Nejčastějším hnojivem je ale česnekový či cibulový odvar. Obě suroviny je třeba prvně oloupat. Česnek pak nastrouhejte či prolisujte a cibuli nakrájejte. Ze surovin se tak budou lépe uvolňovat účinné látky. Potom je zalijte vodou a nechejte odstát. Po scezení můžete rozprašovačem aplikovat. Podle potřeby můžete také hnojivo naředit.

Doporučený článek:  Mrazák je neocenitelný pomocník. Některé produkty ale zkazí, kromě změny tvaru hrozí i nemoci

K tomuto nezvyklému účelu se ale dají využívat i zbytky dvou oblíbených nápojů, a to kávy a čaje. Pokud vám tak po přípravě kávy zbývá kávová sedlina, vůbec se nebojte ji využít v květináči či na zahradě. Stejně můžete naložit i s čajovými pytlíky, které byste měli nejprve roztrhnout.

Zdroj: https://blog.gardeningknowhow.com/top-of-the-crop/7-most-surprising-fertilizers-found-in-your-kitchen/
.

Doporučené články