Domácí koblihy jsou nadýchané a lehké. Jednoduchý recept zvládne i začátečník

Koblihy jsou spojovány s masopustem, kdy se smaží a rozdávají během veselých průvodů masek. Ale tahle dobrota se nemusí připravovat jen v tento čas, nýbrž kdykoli, protože koblihy chutnají skvěle a milují je děti i dospělí. Jenže postupovat podle tradičních receptů je zdlouhavé, chtělo by to najít recept, který odpovídá dnešní rychlé době. A naštěstí tady je recept, podle kterého zvládne nachystat koblihy kdokoli.

Karneval ve znamení koblih

Během masopustu nesmí chybět na stole i při rejích masek pravé koblihy. A proč jsou koblihy tradičně oblíbeným jídlem v zimě? Zasytí, dodají energii, ještě teplé zahřejí, současně se připravovaly na sádle, kterého byl v době zimních zabijaček dostatek. Samotná příprava těsta je rychlá, je ale třeba počítat s kynutím, které trvá asi dvě hodiny, samotné smažení je pak během chvilky hotové, protože se může jednou lžící pokládat těsto do rozpáleného oleje a druhou rovnou vyndávat hotové koblihy.

Doporučený článek:  Cheesecake sestry Anastázie: božské spojení tvarohu a rozinek se rozplyne na jazyku
Zdroj obrázku: Freepik

Ingredience

Co budete na přípravu koblih potřebovat? Připravte si:

  • 1 sklenici mléka,
  • 2 hrnky mouky,
  • 1 vejce,
  • 1 balení sušeného droždí,
  • 2 lžíce cukru,
  • pár kapek vanilkového aroma,
  • řepkový olej (případně sádlo) na smažení.

Postup přípravy:

Nadýchané koblihy v obchodě vypadají lákavě, ale věřte, že domácí chutnají mnohem lépe, k tomu připravit těsto není rozhodně žádná věda. Do hluboké mísy se proseje mouka, přidá se sušené droždí a cukr. Následně se do mísy přidávají mokré přísady a těsto se začne pomocí vařečky hníst. Z uhněteného a vláčného těsta se vytvoří koule, vrátí se do misky a přikryje se utěrkou. Nechá se kynout na teplém místě asi dvě hodiny.

Doporučený článek:  Seitan zachutná nejen veganům. V tradičních receptech i orientální kuchyni snadno nahradí masové kousky

Kdy je těsto připravené ke smažení? V době, kdy zdvojnásobí svůj objem. V tu chvíli se rozehřeje tuk na pánvi nebo ve vysokém hrnci a pomocí lžíce se vkládá těsto do rozpáleného oleje. Koblihy se smaží z obou stran dozlatova a odkládají se na papírovou utěrku pro odsátí přebytečného tuku. Koblihy se mohou podávat teplé samotné nebo se mohou plnit po vychladnutí oříškovou pomazánkou nebo marmeládovou náplní pomocí plničky.

Zdroj: https://letthebakingbegin.com/doughnuts/
.

Doporučené články